Ibland flyger Gripen så nära att det känns

Det är bra att det var Gripen och inget annat som small igår förmiddags i Nyköping och Oxelösund.

Oxelösund 13 januari 2021 05:42
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Plötsligt så small det till, en ljud- och tryckvåg som märktes på många håll i sydöstra Sörmland. Från Tjuvholmen i Nyköping till Lid, Bergshammar till Oxelösund. Den mystiska förmiddagssmällen blev också en följetong i nyhetsrapporteringen på sn.se, såväl som på Facebook. Varken professionella bergsprängare, seismologer eller polis hade någon aning om vad som hänt.

Allt fick så småningom sin förklaring. Det var en ljudbang från ett Jas Gripen-plan. Bekräftelserna kom från Försvarsmakten och därefter från Saab, som utvecklar de svenska stridsflygplanen tillsammans med Försvarets Materielverk, FMV.

 

Händelsen säger något om vår ovana vid att höra ljudbangar i närområdet. Trots att Östersjön är ett strategiskt övningsområde. Trots att utvecklingen av Gripen-planen är en tung del av försvarets framtida förmåga. 

Det nya flygsystemet Jas 39 Gripen E utvecklas samtidigt som Jas Gripen C/D-systemet uppgraderas för att kunna användas en längre tid än tidigare. Det svenska försvaret har beställt 60 Jas Gripen E. Båda systemen kommer att finnas kvar under en lång tid framöver. Det betyder också att långa och många timmar av testning och övning krävs. 

Vid nyåret meddelade FMV att takten i utvecklingen av Gripen E-systemet ökar, med fler och bredare prov. Det lär inte alltid märkas lika tydligt som den här gången. Framtidens svenska flygvapen utvecklas i vårt närområde.

- Vi försöker alltid flyga över områden så vi inte stör. Men ibland ligger vinden på och leder till att ljuden transporteras, förklarar Saabs presschef för SN.

 

Det finns trots allt en trygghet i att den här typen av smällar är ett tecken på en utveckling av det som är till för att skydda oss framöver – och inte någon som vill oss illa.

Olof Jonmyren

Ämnen du kan följa