Ingen ska behöva föda barn ensam

Nyköping 17 oktober 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år föder miljontals kvinnor barn i ensamhet och utan hjälp. För många av dem blir det sista de gör. Varannan minut dör en kvinna någonstans i världen till följd av en graviditet eller förlossning. Mödradödligheten är en tyst katastrof och hundratusentals kvinnor världen över mister livet bara för att de blivit gravida. Men detta går att förändra! Faktum är att två av tre dödsfall bland gravida och nyförlösta skulle kunna förhindras om det fanns fler utbildade barnmorskor. 

Varje år arrangerar RFSU en barnvagnsmarsch för att trycka på så att sveriges regering och politiker i världen tar saken på allvar och lägger kraft och pengar på att minska mödradödligheten. Hjälp till att sätta vår område på kartan och gå med i marschen! Du kan göra det var du vill och när du vill mellan 22-27 oktober. 

Coronapandemin har som många vet slagit extra hårt mot utsatta grupper och bidragit till en nedprioritering av bland annat mödra- och förlossningsvård, inklusive barnmorskor. I årets barnvagnsmarsch hyllar vi barnmorskan. 
Marschen blir digital på grund av pågående pandemi men vi siktar på att blir fler än någonsin. Gå in på barnvagnsmarschen.se och läs om hur du kan göra för att vara med!
Ingen ska behöva föda barn ensam.

Stina Klackenberg RFSU Nyköping

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Swishbedragare blåste kunder på Facebook – döms

Fotboll

Bissarna vann DM-finalen med klara siffror

Nyköping

Uppfinning från Wedholms skapar sensation

Nyköping

Räddningstjänsten: Varning för vattenplaning på E4

Nyköping

Stort strömavbrott drabbade Nyköping – 1500 utan el

Visa fler