Rester av ett gammalt kärnkraftverk kommer att fraktas med lastbil till Studsvik där det ska mellanlagras. Det handlar om Sveriges första kommersiella kärnkraftverk, Ågestaverket, som nu ska monteras ner.
Verket ligger i ett bergrum i Farsta i södra Stockholm och har varit stängt sedan 1974. Nu ska cirka 1 000 kubikmeter radioaktivt kontaminerat material packas ned i strålsäkrade behållare för transport till Studsvik, där det ska lagras i Svafos anläggning. Det handlar dock bara om mellanlagring tills slutförvaret i Forsmark byggts ut.
– Större delen av anläggningen har en låg kontamination. Det finns delar i reaktorn som har högre aktiverat innehåll, det vi kallar för medelaktivt avfall. Sedan finns det också några styrstavar med en ganska hög aktivitetsnivå, säger Sven Ordéus, som är chef för Vattenfalls avvecklingsverksamhet i en intervju med TT.
Ågestaverket är ett relativt litet kärnkraftverk som försåg Stockholmsförorten Farsta med fjärrvärme och elektricitet i elva år, men har sedan 1974 legat i malpåse.
– Bränslet och tungvattnet plockades bort. Men resten har i princip stått orört sedan dess. Större delen av anläggningen har en låg kontamination. Det finns delar i reaktorn som har högre aktiverat innehåll, det vi kallar för medelaktivt avfall. Sedan finns det också några styrstavar med en ganska hög aktivitetsnivå, fortsätter Ordéus.
Arbetet kommer att utföras dels av människor, dels av robotar och ska vara klart 2024.