Kommunens mångmiljonavtal utreds av Konkurrensverket

Uppdraget om vägunderhåll annonserades aldrig ut. I stället slöt Nyköpings kommun ett avtal direkt med Skanska. Nu utreder Konkurrensverket om mångmiljonaffären strider mot lagen.

Konkurrensverket utreder om kommunen gjort sig skyldig till otillåten direktupphandling. Det berörda avtalet är värt 9,5 miljoner och avser vägunderhåll.

Konkurrensverket utreder om kommunen gjort sig skyldig till otillåten direktupphandling. Det berörda avtalet är värt 9,5 miljoner och avser vägunderhåll.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nyköping2020-08-26 19:00

– Vi tittar på om Nyköpings kommun kan ha gjort sig skyldig till otillåten direktupphandling, säger Anton Himmelstrand, handläggare på Konkurrensverket.

Avtalet med Skanska tecknades den 31 mars i år. Bolaget fick då i uppdrag att sköta underhållet av kommunens vägar under perioden 1 maj till sista september. Enligt kommunens egna beräkningar uppgår värdet på avtalet till 9,5 miljoner kronor. 

Enligt huvudregeln i LOU (lagen om offentlig upphandling) ska kommuner och andra offentliga myndigheter annonsera upphandlingar med ett värde som överstiger 600 000 kronor. Detta för att olika entreprenörer ska ha möjlighet att lämna anbud.

Avtalet om vägunderhåll är värt betydligt mer. Trots det genomfördes aldrig någon annonsering.

Nyköpings kommun bekräftar att avtalet med Skanska tecknades utan annonsering. Kommunen hävdar dock att LOU har följts och hänvisar till undantag.

– Vi har redogjort för Konkurrensverket hur vi ser på det här. Jag tycker att vi har motiverat väl varför vi anser att ett undantag ska gälla, säger Heléne Lindblad Jonsson, kommunjurist.

Bakgrunden till kommunens inställning är att en upphandling påbörjades i januari 2020. Syftet var att teckna ett ramavtal för vägunderhåll av kommunens vägar. Avhandlingen avbröts dock. Enligt kommunen upptäcktes brister i underlaget som gjorde att entreprenörer kunde lämna anbud som var missvisande.

Om Nyköpings kommun hade gått vidare med upphandlingen hade det därför "medfört betydande ekonomisk fördyring för kommunen", skriver man i ett brev till Konkurrensverket.

Eftersom upphandlingen avbröts stod kommunen utan ramavtal när säsongen för asfaltsbeläggning startade 1 maj. Enligt LOU kan undantag göras från huvudregeln om "synnerlig brådska" föreligger. Det är den bestämmelsen som kommunen nu hänvisar till.

Konkurrensverket har inte nöjt sig. Undantaget gäller bara omständigheter som kommunen inte har kunnat förutse. Till saken hör att en liknande situation uppstod 2019. Även då avbröts upphandlingen av ett ramavtal på grund av oklarheter i underlaget.

– Vi har skickat nya frågor till Nyköpings kommun, säger Anton Himmelstrand.

Konkurrensverket startade utredningen efter att ha fått ett anonymt tips. Om myndigheten anser att det handlar om otillåten direktupphandling går ärendet till en förvaltningsrätt, som kan besluta om en straffavgift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!