M måste ta ledartröjan för Sörmland som företagarlän

Moderaterna ett särskilt ansvar att stärka företagsklimatet i Sörmland, skriver Anna af Sillén (M) med flera.

Moderaterna ett särskilt ansvar att stärka företagsklimatet i Sörmland, skriver Anna af Sillén (M) med flera.

Foto: Erik Simander/TT

Debatt2021-04-16 05:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots gynnsamt geografiskt läge i Sveriges största tillväxtmotor, Mälardalen, kämpar Södermanland med förhållandevis hög arbetslöshet och låg tillväxt. Södermanland behöver stärkas som företagarlän och i det arbetet bör Moderaterna ta ledartröjan. 

Av landets tio bästa kommuner att driva företag i leds nio av Moderaterna. 55 procent av företagarna skulle välja vårt parti enligt den senaste opinionsmätningen - och fyra av tio svenskar tycker att vi har den bästa politiken för företagande. En sådan position förpliktigar. Den innebär att det åligger Moderaterna ett särskilt ansvar att stärka företagsklimatet. 

Här i Södermanland är en av våra nio kommuner med på topp 10 när företagsklimatet rankas. Vi är övertygade om att hela Södermanland kan klättra på den listan – och att det är Moderaterna som måste ta initiativ och ansvar för att förbättra företagarnas förutsättningar i vårt län. Nyckeln är att jobba tillsammans och till vår länsförbundsstämma nu på lördag föreslår vi att Sörmlandsmoderaterna ska sätta målet att gemensamt jobba för att det sörmländska företagsklimatet ska bli ett av landets bästa. För att nå dit krävs ett dedikerat arbete inom sex prioriterade områden:

Trygghet för företagare. Sex av tio företag uppger att de utsatts för brott (rapport Svenskt Näringsliv). Kommunerna behöver greppa frågan och blland annat upprätta företagsdialoger med syfte att stärka tryggheten.

Minska regelkrånglet. Varje kommun behöver arbeta målmedvetet för att minska regelbördan och förenkla administrativa processer.

Attityd och myndighetsutövning. Myndigheterna måste arbeta med servicekultur och ständigt förbättra verksamheten efter företagens behov. Rättviksmodellen bör tillämpas (förskottsbetalning för tillsyn ersätts med rådgivande dialog och faktura). 

Kompetensförsörjning. Region och kommuner behöver säkerställa att yrkesprogram och vuxenutbildning har sådan volym och kvalitet att företagen klarar sin kompetensförsörjning.

Upphandlingsmarknad. Kommunerna behöver underlätta för små och medelstora företag att få tillträde till upphandlingsmarknaden som idag, i vissa kommuner, präglas av stelbenta, byråkratiska processer. 

Konkurrenskraftig skattenivå. Låg skattesats gör kommun/region mer attraktiv att flytta till för företagare och det blir lättare för företagare att anställa.

Det behöver såklart tas ett brett grepp om företagarfrågan. I tillägg till ovanstående krävs insatser för att planera mark för företagsetablering, utveckla infrastruktur och säkra energiförsörjning. Fyra av fem jobb skapas i småföretagen, det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att vi ger goda förutsättningar för företagen att växa. Det är där den största potentialen finns att skapa jobb och tillväxt. Södermanland kan mer och det är Moderaterna som behöver skapa förutsättningarna för det.