Musik är livet – men måste få utrymme att vara det

Nyköping 21 november 2020 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

33 musikgrupper och 123 individer kommer inom en snar framtid inte ha någonstans att repetera. Flera grupper står i kö för en replokal.

Vi ser med glädje hur Nyköping växer som stad. Att vi får nya grannar och en stad fylld av liv är positivt. De människor som flyttar hit hoppas vi också ska hitta till oss studieförbund och den verksamhet och folkbildning som vi har kunnat bidra med de senaste cirka 100 åren på olika sätt.

 

I många år har det pratats om ”det svenska musikundret”. Sverige kan trots sin litenhet i globala sammanhang bidra med musikskapare och utövare av internationella mått. Bakom framgången finns folkbildningen och den kommunala musikskolan. Grunderna läggs hos det sistnämnda men utvecklingen och framväxandet av att spela tillsammans i fria former har folkbildningen bidragit med. 

De flesta grupper kommer inte att nå de internationella scenerna. Men det finns många andra värden i att träffas organiserat genom musik. Ett exempel är att det kan motverka den växande dåliga folkhälsan och i en rapport som släpptes nyligen visar det sig att människor som engagerar sig i studiecirklar oftare blir engagerade samhällsmedborgare även i övrigt.

 

Deltagare i musikgrupper är oftast inga kräsna varelser. Nej, de verkar nöjda så länge de har tak över huvudet och en dörr att stänga om sitt musikprojekt och att få utvecklas tillsammans. Hur ska man annars tolka det faktum att grupperna i många år varit nöjda med att husera i de två musikhusen i stan (Nyköping)?

Nu är dock den här verksamheten hotad genom planerad nybyggnation. Kommunen kommer att bygga bostäder i Nöthagen samt i Högbrunn där stans två musikhus finns i dag.

Verksamhetsutvecklarna på studieförbunden dammsuger i princip staden just nu för att hitta alternativa lokaler för sina deltagare. Det har visat sig var ett mycket svårt arbete att hitta enkla lokaler hyfsat nära stan så att människor lätt kan ta sig dit. Oftast krävs det en viss ombyggnad för att kunna inhysa replokaler i befintliga lokaler.

 

Vi efterlyser en plan för bevarandet av det fortsatta musiklivet i Nyköping. En fråga som tidigare  ställts när det blev klart med planerna kring byggandet i Nöthagen, och som vi fortfarande väntar ett svar på.

Nu vänder vi oss igen till er politiker och tjänstemän, hjälp oss att rädda musiklivet i Nyköping. Det är bråttom! Vi riskerar annars att återväxten i musiklivet i Nyköping i princip utplånas. Redan om ett halvår är musikverksamheten uppsagd i stans före detta stolthet Slakthuset.

Ge oss en detaljplan för det framtida musiklivet.

Malin Marcko, länsbildningskonsulent på Länsbildningsförbundet Sörmland, Bengt-Åke Ohlsson, verksamhetsutvecklare på Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, Andreas Bergquist, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet

Ämnen du kan följa