Nyköpings behandling av äldre invånare

Att kroppen har blivit skröpligare innebär inte att man inte kan fatta egna beslut, skriver representanter för Nyköpings pensionärsföreningar.

Att kroppen har blivit skröpligare innebär inte att man inte kan fatta egna beslut, skriver representanter för Nyköpings pensionärsföreningar.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2021-06-18 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige härskar en syn på äldre som innebär att man ser ner på äldre och förutsätter att äldre inte längre begriper så mycket. Det finns forskning som visar att äldre visserligen kanske tänker lite saktare men med hjälp av sin längre erfarenhet oftast kommer fram till bättre och mer noggrant övervägda beslut än yngre. Att kroppen har blivit skröpligare innebär inte att man inte kan fatta egna beslut och att andra har rätt att bestämma över huvudet på den personen. Denna ålderism tycks vara särskilt förhärskande i Nyköping. Helt nyligen beslöt man att alla som behövde hjälp med matinköp skulle handla på Mathem i Stockholm för att få hemleverans. Ett totalt övergrepp på den personliga frihet som varje människa har rätt till. Det har dessutom enligt uppgift blivit dyrare för flera personer.

Under pandemin har uppdagats flera mycket allvarliga brister inom äldreomsorgen. Särskilt tillsatta kommissioner och IVO påtalade bl a brist på personal, brister i anställningsförhållanden, brist på utbildning framför allt vad gällde hygien och hygienrutiner, brist på sjuksköterskor och läkartillgång, utrustning och mycket annat. Regering och riksdag har tillskjutit medel och lovat ytterligare medel för äldreomsorgen. Trots detta ska Nyköpings kommun dra in tjänster inom äldreomsorgen där verkligen alla händer behövs för att klara de behov som finns. En sedan många år tillbaka felaktig budget borde faktiskt rättas till genom att man tillskjuter erforderliga medel.

Våra representanter i det kommunala pensionärsrådet har upprepade gånger väckt frågor som man inte fått svar på. Vid rådets senaste sammanträde var just personalsituationen aktuell. Trots detta kom inte den ansvarige tjänstemannen Jan Holmlund dit. Detta har skett upprepade gånger. Ett råd är ju till för att ge råd före beslut – inte alltid ställas inför att beslutet redan är fattat. Det förefaller tämligen meningslöst.

Vi har därmed inte fått någon redovisning av vart de pengar som regering och riksdag har skjutit till går till. Inte heller hur kommande medel ska användas. 

Vi kräver därför:

Att avtalet om hemleverans av mat från Mathem omedelbart sägs upp

Att gamla felaktigheter i budgeten för äldre rättas till utan nedskärningar 

Att kommunen redovisar hur nya tillförda medel för äldreomsorgen används

Att man respekterar och tar tillvara den kunskap som finns hos äldre och i fortsättningen verkligen använder sig av det kommunala pensionärsrådet som en kunskapsbas värd att lyssna på