Nyköpingsbor minns kaféet: "Jag grät när jag läste"

Att Princess konditori stänger ned efter 65 år har väckt starka reaktioner, inte minst på sociala medier. Kommentarer om att det är "det bästa fiket" och "det mysigaste konditoriet som finns", varvas med gamla minnen.

Thomas Swenson äger Prinsess konditori.

Thomas Swenson äger Prinsess konditori.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2020-12-02 12:15

Kommentarerna om gårdagens nyhet att Princess konditori planerar att stänga har minst sagt skapat engagemang. Nyköpingsbon Linnea Jonsson är en av dem som för alltid kommer minnas konditoriet med glädje.

– Jag grät i morse när jag fick veta om att det ska lägga ner. Det har alltid varit mitt och min pappas ställe att fika på. Konditoriet har alltid varit en central punkt för mig, säger hon.

Flera minnen från 1980-talet och framåt väcks också till liv. 

– På somrarna var vi där i stort sätt varje dag. Som barn var vi där nästan två gånger i veckan. Jag har vuxit upp med det här konditoriet. Jag gillar inte de moderna kaféerna lika mycket. Det har alltid varit så himla bra luncher. Jag kommer sakna skinksmörgåsarna mest. Som liten gillade jag klubborna som de gjorde i marsipan. 

Linnea skulle helst se att någon annan tar över och driver konditoriet vidare i samma anda. 

– Det skulle vara väldigt tråkigt om vi skulle förlora det enda bageriet som har så många år på nacken, säger Linnea Jonsson.

"Jag kommer att sakna det här fikastället jättemycket", är temat för kommentarerna som fyller flödet på sociala medier. Det finns också många minnen som kan kopplats till den uppmärksammade skinkmackan. En tidigare anställd, som vill vara anonym, jobbade på konditoriet för drygt femton år sedan och uppmärksammar just skinktoasten. 

– Allting är bakat med kärlek och jag vet att så många vill ha receptet på majonnäsen till skinktoasten. Jag har själv inte sett hela det receptet och jag tror inte att man kommer lämna ut det. 

Hon minns också att det var många stamkunder och ett företag som verkligen drevs som ett familjeföretag. För femton år sedan upplevde hon också att ägaren, Thomas Swenson, ville bevara mycket av det gamla som funnits med under lång tid.

– Att det under åren har ändrats i menyn lite har nog suttit långt inne. Vi gjorde väldigt mycket mackor på liten yta men hur många det blev totalt varje dag minns jag inte. 

Att förbereda alla mackor under samma dag som de skulle ut i konditoriet var aldrig att tänka på - det hade man inte hunnit.

– Vi hade stora brickor som vi hade förberett med ost- och skinkmackor på kvällen. Jag minns också att vi på tisdagar bakade helt glutenfritt, så den tanken fanns också med. 

Under årens gång har det dock inte bara varit skinkmackorna som stått i fokus. Många minns också smörgåstårtorna och marsipanbakelserna. Gun-Britt Enell jobbade på kontor i början av 1960-talet och minns konditoriet. Hon hade som rutin att hämta mackor till sig själv och sina arbetskollegor på lördagarna.

– Det var oftast bara jag som åkte dit för att hämta mackorna. Min favorit var den med skinka, säger hon. 

Både skinkmackan och räkmackan kostade på 1960-talet runt tre kronor.

– Det fanns jättemånga konditorier då, men jag tror att både smaken och priser gjorde det populärt. De har alltid varit kända för lite allt möjligt. Det är fantastiskt att de har kunnat driva det i så många år inom släkten och det är lite synd att det inte kommer drivas vidare. 

De gamla möblerna skulle vid en försäljning ingå i köpet.

– Det finns mycket bevarat i lokalen och konditoriet har en härlig atmosfär som inte så många andra kaféer har, säger Gun- Britt Enell.

Så började allt

Konditoriet öppnades 1955 av Birgitta och Lennart Svensson. Flyttlasset gick till Nyköping från Tranås för att kunna öppna verksamheten. Lennart Svensson var mästerkonditor och det var han som gjorde alla bakverk. Birgitta Svensson arbetade i kassan och hjälpte kunderna.

1987 bestämde de sig för att sluta och konditoriet togs över av sönerna Thomas Swenson och Christer Svensson.

Många älskar skinktoasten, men receptet på den omtalade majonnäsen som den innehåller kan bli svårt att hitta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!