Misstänkt kumpan gripen efter polistillslag i Gnesta

Flera polispatruller slog på torsdagskvällen till mot en lägenhet på Torggatan i Gnesta, där man genomförde ytterligare ett gripande i bomblarmsärendet.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Magnus Grimstedt

Gnesta2020-10-22 21:14

Det var efter larm om ett farligt föremål som tågstationen i Gnesta på torsdagen spärrades av och tågtrafiken stoppades. Polisens nationella bombskydd kallades till platsen, men något farligt föremål hittades inte ombord.

En man i 40-årsåldern greps dock under eftermiddagen och anhölls under kvällen. Misstankarna mot honom gäller försök till allmänfarlig ödeläggelse, och polisen uppger att misstankegraden är den högre. Det vill säga sannolika skäl.

Enligt vad tidningen erfar har polisen under sena eftermiddagen genomfört en husrannsakan på en adress i Gnesta. Detta har polisen dock inte velat bekräfta.

På torsdagskvällen slog polisen även till mot en lägenhet på Torggatan. Detta valde man att bekräfta.

– Vi håller på och jobbar med många olika utredningsåtgärder, och ja, vi är på Torggatan med flera patruller. Och det är kopplat till det här ärendet, sa polisens presstalesperson Thomas Agnevik vid 21-tiden på torsdagen.

Enligt uppgifter i sociala medier skulle en person då ha lagts ner på marken av polisen, något som skulle kunna tyda på att tillslaget handlade om ett gripande av ytterligare en misstänkt person. Detta ville polisens presstalesperson till en början inte bekräfta för tidningen, men kort senare gick polisen ut med information på sin hemsida om att ytterligare en misstänkt person gripits i ärendet.

Enligt uppgifterna på polisens hemsida är den misstänkte kumpanen en man i 30-årsåldern. Misstankarna är desamma som de mot mannen som sitter anhållen, det vill säga försök till allmänfarlig ödeläggelse. Senare under kvällen anhölls även 30–åringen. Misstankegraden är dock lägre. Den förmodade kumpanen är endast skäligen misstänkt.

Hur brottsmisstankarna går ihop med att inget farligt föremål hittades på tåget vill polisen vara försiktiga med att kommentera.

– Detaljer kring det vill jag nog hänvisa till åklagarmyndigheten. Men rent generellt kan man säga att bara för att man inte anträffat något farligt föremål så kan man hitta andra saker som tyder på att de här personerna har hanterat den här typen av föremål, berättar polisens vakthavande befäl Erik Creutz.

Nu väntar vidare förhör med de två anhållna.

– Jag förutsätter att det kommer utses var sin offentlig försvarare och sedan planerar man för förhör tillsammans med försvarare imorgon, säger Erik Creutz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!