Jätteaffärer till Studsvik – värda 180 miljoner

Studsvik i Nyköping har på kort tid landat affärer värda 180 miljoner kronor. Kärnteknikbolaget tar nu ett steg in på den asiatiska marknaden och räknar med nyanställningar.

På väggen syns robotarmar som används för att utföra tester på bränslestavar och annat material. I ett test kan bolaget utsätta stavarna för förhållanden som påminner om de som uppstod i samband med tsunamin i japanska Fukushima.

På väggen syns robotarmar som används för att utföra tester på bränslestavar och annat material. I ett test kan bolaget utsätta stavarna för förhållanden som påminner om de som uppstod i samband med tsunamin i japanska Fukushima.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2020-09-25 19:10

– Det är klart att affärerna är viktiga. Det handlar om mycket pengar. Dessutom öppnas två viktiga marknader upp för oss, säger Joakim Lundström, vd på Studsvik Nuclear AB.

Av det totala ordervärdet på 180 miljoner kronor avser 100 miljoner kronor affärer med två kunder i Kina. Betydelsen av den kinesiska affären kan knappast överskattas. För Studsvik innebär det ett genombrott på en av världens största och snabbast växande marknader vad gäller kärnteknik.

Vilka kunderna är och det exakta innehållet i affären är hemligt. De kinesiska kunderna har velat ha det så.

– Men det är ingen hemlighet att vi testar kärnbränsle och kärntekniskt materiel. Det innebär att vi kommer att bidra till säkerheten i de kinesiska kärnkraftverken.

Förutom att affären är viktig rent ekonomiskt känns uppdraget meningsfullt ur ett miljöperspektiv, förklarar Joakim Lundström. Kinas snabbt växande ekonomi har ett enormt behov av energi.

– Med tanke på klimatförändringarna försöker Kina minska sitt fossilberoende. Det känns extra bra att vi kan vara med och bidra till en säker kärnkraft när det innebär att landets beroende av fossila bränslen kan minska.

Resterande 80 miljoner kronor gäller affärer med det sydkoreanska bolaget Kepco Nuclear Fuel. Här är mer känt om innehållet. Bränslestavar från sydkoreanska kärnkraftverk ska transporteras till Studsvik i Nyköping, där olika tester ska göras vid bolagets hot cell-anläggning.

Totalt handlar det om ett tiotal bränslestavar. Var och en av stavarna är fyra meter lång och den sammanlagda vikten är cirka 20 kilo. Under transporten – som görs med hjälp av fartyg – kommer de att vara placerade i en behållare som väger 30 ton.

– Vi har planerat den här transporten tillsammans med Kepco och olika myndigheter i fyra år. Det blir första gången som en liknande transport görs från Sydkorea.

Hot cell-anläggningen på Studsvik är världsledande inom en rad områden. Det är till exempel enbart Studsvik som i ett test kan utsätta bränslestavar för förhållanden som påminner om de som uppstod i samband med Fukushima-olyckan i Japan, där ett kärnkraftverk utsattes för en tsunami efter en jordbävning.

Anläggningen är också den enda i hela världen som kan kontrollera en del material från de unika gaskylda kärnkraftverken i Storbritannien, som producerar 30 procent av den el som konsumeras i landet.

– Någon gång skämtade en representant för kärnkraften i Storbritannien med oss och förklarade att var tredje lampa i landet skulle slockna om inte vi fanns. På sätt och vis stämmer det ju.

Studsvik har alltid varit ett kunskapsintensivt bolag inom kärnteknik. Under de senaste 20 åren har bolaget flyttat fram positionerna ytterligare och är i dag världsledande inom fler områden. De enda som kan konkurrera är en del statligt finansierade laboratorium.

– Det är tufft att konkurrera med statligt finansierade verksamheter. Vi måste vara snabbare och bättre, och det är vi.

Bolagets utveckling har bäddat för de affärer som nu har rotts i hamn. Förutom att ordrarna skapar stabilitet blir det också nödvändigt med nyanställningar, berättar Joakim Lundström.

– Vi räknar med att vi måste anställa mellan 10-15 personer inom ett år, säger han.

Kommer ni att växa ytterligare?

– Vi är ett börsnoterat bolag så jag får inte säga så mycket. Men vårt mål är att vi ska fortsätta att utvecklas och expandera.

Studsvik nuclear AB

Bolaget ligger i Nyköping och sysselsätter runt 120 anställda.

Moderbolag är Studsvik AB. I Koncernen ingår också:

Studsvik Scandpower AB. Bolaget tar fram mjukvaror som används i 40 procent av världens kärnkraftverk. Bolaget sysselsätter runt 35 anställda.

Studsvik Waste management AB sysslar med avfallsbehandlingsteknik från kärnkraftsindustrin. Bolaget sysselsätter runt 20 anställda.

Studsvik Tyskland AB sysslar med bemanning inom den tyska kärnkraftsindustrin och har runt 300 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!