Tidningen kunde i våras visa hur äldre som smittas av coronaviruset nekats sjukhusvård genom att det på förhand gjorts en vårdplanering och skrivits in i deras journaler att de ska stanna på sitt boende och få palliativ vård – utan att läkare träffat patienten. Att sådana beslut har tagits utan att anhöriga informerats är även något som Sveriges radio uppmärksammat.
Region Sörmland har granskat dödsfallen i covid-19 på länets äldreboenden och bland dem som haft sjukvård i hemmet. Men exakt hur vårdplaneringen gått till och på vilket sätt patienterna själva och deras anhöriga informerats har inte utretts närmare.
Däremot framgår det av utredningen att en vårdplan fanns "i de flesta" granskade journaler och att brytpunktsbedömning, alltså när beslut tas om att inleda palliativ vård, fanns dokumenterad i 85 procent av fallen. Det konstateras även att läkarbesöken begränsats och ofta ersatts av telefonkontakt med ansvarig sjuksköterska.
När gjordes vårdplanerna?
– Det har inte vi tittat på. Vi har tittat på att de finns. Målsättningen är att det ska finnas för alla patienter, säger Marie Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten i Region Sörmland.
Vet man i vilken mån vårdplanerna har gjorts per telefon och i vilken utsträckning man har besökt patienten?
– Nej, det har jag ingen uppgift på just nu. Men vi kommer att fortsatta vår utredning.
Har man tittat på själva innehållet i vårdplanerna?
– Det har vi inte heller granskat just nu. Det kommer också komma i den fördjupande granskningen
Marie Bennermo tycker att det är positivt att det ofta fanns anteckningar om att det varit en dialog med närstående när det gäller vårdplanering och beslut om palliativ vård. Men inte heller detta har granskats i detalj. Antagligen finns det fall där det brustit, enligt henne.
– Det kommer säkert, tyvärr, att vara så även i vår region, att det kan ha hänt. Vi har ju 15 procent där det inte fanns vårdplaner eller brytpunktssamtal.
Marie Bennermo framhåller att endast regionens journaler har granskats i den utredningen om dödsfall i covid-19 som hittills har gjorts. En mer fördjupande granskning när det gäller sådant som vårdnivå och vårdplaner görs av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
– De har också tillgång till både regionens journaler och kommunens, säger Marie Bennermo.