Hållplatsen vid Stockholmsvägen skräpigast i Nyköping

Cigarettfimpar är det vanligaste skräpet på gatorna, både i Sverige och resten av världen. Det berättar Helena Göransson, driftchef på kommunens parkavdelning.

Agneta Johansson plockar upp fimpar vid busshållplatsen vid Stockholmsvägen.

Agneta Johansson plockar upp fimpar vid busshållplatsen vid Stockholmsvägen.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-09-24 11:50

I juli genomfördes en skräpmätning i de centrala delarna av Nyköping. Fimpar är fortfarande det absolut vanligaste skräpet. Men antalet fimpar på marken har minskat sedan den förra mätningen 2015.

–Genom skräpmätningen får vi ledtrådar om vilka åtgärder som behöver göras. Det finns en övertro på att ha en papperskorg var 25:e meter, att det inte blir något skräp då. Men så funkar det inte, vi hittar skräp bredvid papperskorgen, säger Helena Göransson.

undefined
Helena Göransson, driftchef på kommunens parkavdelning.

Syftet med en skräpmätning är att se vilka platser som är nedskräpade och vilket slags skräp som förekommer. Busshållplatsen vid Stockholmsvägen har störst nedskräpning i form av fimpar.

– Vi får inte sätta upp en askkopp vid busshållplatsen, man får inte röka där. Ingen ska bli utsatt för cigarettrök, säger hon.

Kan ni förstå att folk kastar sina fimpar på backen?

– Jag tänker att de tror att det inte är skräp. Men det innehåller en massa miljögifter. En fimp tar fem till tio år att bryta ner. Sedan blir det mikroplaster som blir kvar i flera hundra år. Ibland läggs fimparna i dagvattenbrunnarna och då går det ut i ån och i havet, säger Helena Göransson.

undefined
Agneta Johansson plockar upp fimpar vid busshållplatsen vid Stockholmsvägen.

Anna Fjällström och Agneta Johansson jobbar på parkförvaltningen och är ute på stan och plockar skräp och fimpar. När de är ute och plockar upp skräpet får de många glada tillrop. 

– Det är fler positiva kommentarer, än negativa. Folk som cyklar vänder sig om. "Åh, vad ni gör ett bra jobb". Då blir man glad och tackar.

Är det något annat skräp som sticker ut i mätningarna?

– Munskydd är det nya, men det var värre i början. Och sedan är det engångsförpackningar för snabbmat, det känns som om de tömmer bilarna ibland, säger Agneta Johansson.

Visa stråk mellan affären och skolan är mer utsatta för nedskräpning än andra platser.

undefined
Ann Fjällström, Helena Göransson och Agneta Johansson tittar på resultatet som visar nedskräpningen i Nyköping.

– Vi ser stigarna där ungdomarna går mellan skolan och affären. Där är det godispapper och burkar som en myrstig. Det var lugnt hela sommaren men nu när skolorna är i gång blir det skräpigt, säger Ann Fjällström, parkarbetare.

Syftet med mätningarna är att kartlägga skräpsituationen. De tidigare gjordes 2011, 2012 och 2015. 

I onsdags fattades ett beslut i Sveriges riksdag. Från årsskiftet tas undantaget för ringa nedskräpning bort, vilket betyder att böter om 800 kronor kan utfärdas för den som slänger en fimp, snus, tuggummi eller annat mindre skräp på marken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!