Åsa Grauman är forskare vid Uppsala universitet och har i sin studie kommit fram till att en av tre personer underskattar riskerna att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
– Sannolikheten att underskatta sin risk var högre om man hade en hög allmänhälsa, säger hon.
Rökning, högt blodtryck, övervikt och för mycket stillasittande som är de mest påtagliga riskerna vid hjärt- och kärlsjukdomar. Omkring 30 000 personer dör till följd av hjärt- och kärlsjukdomar varje år. Det är en tredjedel av landets totala dödsfall.
– Men andra saker som ärftlighet och ålder påverkar också.
I studien deltog män och kvinnor i åldrarna 50-64 år och gruppen bestod av många högutbildade.
– Eftersom hjärtsjukdom är tyst i sin utveckling, där man inte får många symptom, bör vi testa blodtryck och kolesterolvärden från 40-årsåldern.
Genom åren har man även konstaterat att män i många fall drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar i yngre åldrar än kvinnor.
– Man brukar säga att Sverige har varit ett högriskland, men att man idag är ett normalriskland. Vi är till exempel färre som röker i dag än för många år sedan, och tack vare förbättrad behandling som gör att fler överlever.
Trots detta är hjärt- och kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken i Sverige.
– I allmänheten vet svenskar mycket om det här, men när man ska applicera detta på sig själv så tittar man oftast mer på hur vi känner oss och hur vi mår, än vad vi tar hänsyn till vad vetenskapen faktiskt visar.