Regionen mest generös med friskvårdsbidrag

Region Sörmland har höjt sin friskvårdsersättning till 5 000 kronor i coronapandemins spår. Samtidigt protesterar personal mot att träningslokalerna på sjukhusen har stängts.

Kajsa Fisk är HR-direktör för Region Sörmland, som har höjt sitt friskvårdsbidrag till 5 000 kronor.

Kajsa Fisk är HR-direktör för Region Sörmland, som har höjt sitt friskvårdsbidrag till 5 000 kronor.

Foto: Noella Johansson (TT)/Sörmlands Media

Sörmland2020-10-06 04:45

Alla som jobbar i någon av Sörmlands kommuner eller inom Region Sörmland kan, liksom många privatanställda, få friskvårdsersättning av sin arbetsgivare.

Men nivån på bidraget skiljer sig stort mellan kommunerna. Länets minsta kommun Vingåker har bland de högre friskvårdsbidragen, 2 000 kronor per år.

Friskvårdsersättningen är viktig på flera sätt, anser Vingåkers HR-chef Mattias Gustafsson. Förutom att den enskilda medarbetaren mår bättre, kan den förhoppningsvis även leda till färre sjukskrivningar.

– Och så handlar det om att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Mattias Gustafsson.

Det är argument som även Region Sörmlands HR-direktör Kajsa Fisk känner igen. Regionen dubblerade den 1 juni sitt friskvårdsbidrag till 5 000 kronor, maxbeloppet enligt Skatteverkets regler. Höjningen ska gälla även under nästa år och har följt i coronakrisens spår för att "tacka och uppmuntra" alla medarbetare, som det står i regionens delårsrapport.

– Vi vill verkligen satsa på friskvård. Det är fantastiskt viktigt, säger Kajsa Fisk.

Förra året utnyttjade 65 procent av regionens personal friskvårdsbidraget. Förhoppningen är att komma upp till omkring 70 procent i år.

Friskvård är bra för såväl den fysiska som psykiska hälsan och välmåendet och en viktig del för att kunna få balans mellan prestation på jobbet och återhämtning, betonar Kajsa Fisk.

Just friskvårdens välgörande effekt både för kropp och psyke är något som även Marie Engman, ordförande för Läkarföreningen i Sörmland, framhåller. Men hon kritiserar samtidigt regionens friskvårdsarbete. 

undefined
Marie Engman, ordförande för Läkarföreningen i Sörmland, är besviken på att personalens träningslokaler försvunnit från sjukhusen.

Orsaken är att de träningslokaler som tidigare funnits på länets sjukhus har stängts. Nyligen försvann personalgymmet på Nyköpings lasarett, efter att det vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna gått samma öde till mötes. På Kullbergska sjukhuset i Katrineholm finns en tillfällig, men nedbantad träningslokal.

Det rimmar illa med talet om att regionen vill vara en attraktiv arbetsgivare och att Sörmland ska bli Sverige friskaste län, tycker Marie Engman.

Stängningarna har skett i samband med de stora ombyggnader som sker på sjukhusen.

– Det finns det förståelse för. Men det vi önskar är planer och besked inför framtiden, säger Marie Engman. 

Lokalföreningen har sedan tidigare lämnat in protestlistor mot att gymmen stänger. Friskvårdsbidraget ser Marie Engman inte som en fullgod kompensation, eftersom många i sjukhuspersonalen vill träna direkt före eller efter arbetspassen eller på raster, något som är svårt att hinna om träningslokalerna inte finns kvar på sjukhusen.

Läkarföreningen önskar att regionen ska planera för att gymmen ska komma tillbaka när ombyggnationerna är klara. 

Något sådant besked kan Kajsa Fisk dock inte lämna. Inget är bestämt. 

– Det är inte heller definitivt sagt att de inte kommer tillbaka, säger HR-direktören.

Lägst friskvårdspeng av de sörmländska kommunerna har Oxelösund, med 800 kronor per år, följt av Katrineholm och Nyköping med 1 000 kronor.

– Jag önskar att budgeten tillåter att vi kan höja det, säger Camilla Svensson, HR-chef i Nyköpings kommun.

I Nyköping var det 45 procent av de anställda som utnyttjade friskvårdsbidraget 2019. Camilla Svensson hoppas att andelen kommer bli högre i år, eftersom kommunen anslutit sig till ett system där den som utför friskvården fakturerar kommunen, så att anställda inte behöver ligga ute med pengar.

Friskvårdsbidrag

Så här mycket erbjuder de sörmländska kommunerna och Region Sörmland i friskvårdsersättning till sina anställda

Oxelösund: 800 kronor

Nyköping och Katrineholm: 1000

Flen 1 200

Gnesta och Strängnäs: 1 500

Eskilstuna: 1 700

Vingåker: 2 000 

Trosa: 2 000 för andra halvåret 2020, 500 för det första halvåret.

Region Sörmland: 5 000

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!