Renovera hållbart i sommarstugan

Europeiska länder börjar långsamt öppnas igen efter vårens nedstängningar i coronapandemins spår.

Sverige 1 augusti 2020 05:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men det lär dröja innan utlandsresandet är tillbaka på allvar. Många sörmlänningar som har glädjen att ha tillgång till ett fritidshus väntas tillbringa stora delar av sommaren där i år.

Då är det många som passar på att hemmafixa i stugan – renovera, måla och rensa i förråd och uthus. Trenden innebär att stora mängder avfall uppstår. Redan under våren har vi sett en kraftigt ökad efterfrågan på containrar från privatpersoner. Bara i Södermanland finns 20 000 fritidshus och i hela Sverige finns över en halv miljon, så det finns mycket att vinna på att återvinna rätt.

Ofta uppstår en del giftigt spill under arbetet, som gammalt trä impregnerat med arsenik, maskinoljor eller lösningsmedel. Sådana ämnen ska inte spridas i naturen utan måste tas omhand på ett säkert sätt. Men det är viktigt att även ofarligt avfall återvinns och kommer till nytta igen. Varje gång vi kan utnyttja ett material som redan finns till nästa bygge minskar behovet av att producera samma material igen, med alla de utsläpp det innebär. På så vis ger vi jordklotet semester också.

Här är fem tips om hur du hanterar ditt hemmafixaravfall hållbart i sommar:

Läs på om sorteringen. Ta reda hur du ska sortera olika sorters avfall redan innan du sätter igång att renovera. Kommunens hemsida har oftast information.

Kolla upp var ditt avfall hamnar. Om du hyr en container eller säck för att få hjälp att hantera överblivet material, gör det från en seriös aktör som tar fullt ansvar för att så mycket som möjligt återvinns. Det sista både du och Södermanlands natur vill är att avfallet du slitit med hamnar i skogen.

Gammalt tryckimpregnerat virke kan innehålla krom, koppar eller arsenik och klassas som farligt avfall. Lämna det på återvinningscentralen så att det hamnar på en förbränningsanläggning med rökgasrening. Om du eldar upp det själv sprider du gifterna i naturen.

Flytande avfall som oljor går utmärkt att återvinna och kan då ersätta varor gjorda av nyupptagen fossil olja. Det viktiga är att du inte blandar ihop dem, för då är det svårt att skilja dem åt igen. Se till att det framgår av flaskan eller dunken vad den innehåller när du lämnar den till återvinningscentralen.

Se upp med gamla material. Många gamla byggkomponenter, som asbestplattor, är förbjudna sedan länge men finns ofta kvar i gamla hus. I dag är de klassade som farligt avfall och du har ansvar för att de hanteras på ett säkert sätt. Personalen på din återvinningscentral hjälper gärna till.

Vi gläder oss med alla sörmlänningar som ska få ordning på torpet i sommar. Nu hjälps vi åt för att hålla miljöfarliga ämnen borta från naturen och återvinna värdefulla material till ett nytt liv.
 

Peter Dahlberg, regionchef för Södermanland på Ragn-Sells

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Svår lottning för Djurgården i CL-kvalet

Fotboll

Match igen när Nävekvarn möter Västerljung

Fotboll

Match igen när Trosa Vagnhärad U tar emot Barva

Fotboll

Spel igen efter uppehållet när Sjösa möter Tun

Fotboll

Match igen när Oxelösund möter Harg U

Visa fler