Russfölet Hed är hemma: "Verkar rätt okej"

Russfölet Hed är hemma efter en helg på vift. På tisdagsmorgonen stod han plötsligt på grusvägen utanför ägarnas hus och lät sig till slut fångas in.

Gotland 22 november 2020 07:42

"Ponny infångad". 

Meddelandet från ägaren kom på tisdagsmorgonen tillsammans med bilder på det lilla russfölet Hed. Han rymde i helgen och via sociala medier bad Marcus Säfwe allmänheten om hjälp, samtidigt som det fanns en viss oro för att skrämma det nyinflyttade och vilda fölet längre bort från gården.

– Det verkar rätt okej med honom, han är kanske lite spak, säger ägaren Marcus Säfwe.

Hur gjorde ni för att fånga in honom?

– Egentligen var det inte så märkvärdigt. Vi tittade ut genom fönstret nu på morgonen och såg att han var här, han stod i princip mellan våra hagar på grusvägen, säger Marcus Säfwe.

Då tassade de ut, närmade sig försiktigt och kliade fölet på ryggen. Sedan kunde de ta tag i och fösa in honom i stallet.

– Vi hade nog lite tur och han var nog lite spak efter att ha varit på vift, säger han.

Om han var spak efter att ha varit på rymmen eller för att han separerades från sin mamma för bara en vecka sedan är oklart. Hed kommer från Lojsta på Gotland och har just flyttat till gården vid Yxtaholm utanför Flen.

Under helgen såg ägarna honom i närheten av gården vid flera tillfällen men lyckades inte fånga in honom. Han gick till och med in i en av hagarna.

– Han studsar ut igen, lite som hjortarna. Han är skygg. Det hade varit lättare om det var snö, då hade man sett honom bättre, sade Säfwe då.

Nu står Hed i en box med en kompis på andra sidan och ägarna kan äntligen andas ut.

Det försvunna fölet har engagerat många och Marcus Säfwes Facebookefterlysning har deltats 307 gånger. "Tack alla som delat och engagerat sig på alla möjliga sätt", hälsar han i ett uppdaterat inlägg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Profilbild Henrik HolmbergHenrik HolmbergProfilbild Matilda LantzMatilda Lantz
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Ännu fler avgångar planeras med nya Mälartågen

Sörmland

Aktivister skapar oro för Sörmländska djurbönder: "En obehagskänsla"

Djur

Pakistan tar farväl av omtyckt elefant

Djur

Strandade valar döda i Nya Zeeland

Djur

Minkkadaver tränger upp ur danska gravar

Visa fler