SprÄkrören spelade över i fejkat chockdrama

Miljöpartiets ledning lÄtsades vara mer chockade Àn de var, nÀr partiet sprÀckte regeringen i onsdags. SÄ görs politik till sÄpa.

Tystnad....tagning... och action! Miljöpartiet sprÄkrör Per Bolund och MÀrta Stenevi spelade medvetet över i regeringsdramat.

Tystnad....tagning... och action! Miljöpartiet sprÄkrör Per Bolund och MÀrta Stenevi spelade medvetet över i regeringsdramat.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Ledare2021-11-25 16:06
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Det talas gĂ€rna om det politiska spelet. Att positionera sig i rĂ€tt tid, att spela ut rĂ€tt budskap i rĂ€tt sammanhang – för att fĂ„ bĂ€sta möjliga effekt eller mesta möjliga sympati. Det hĂ€r gĂ€ller Ă€ven kritik mot motstĂ„ndare. Allt ska spelas ut pĂ„ ett sĂ€tt som skadar motparten, utan att riskera en elak rekyl. 

SĂ„ fungerar det ofta. 

Ingen kan ha missat att Miljöpartiet var det mest missnöjda partiet efter onsdagens statsminister- och budgetomröstningar. SprĂ„krören var sĂ„ pass missnöjda att de med buller och bĂ„ng lĂ€mnade regeringen. DĂ€rmed tvingade de sin regeringskollega Magdalena Andersson (S) att söka sitt statsminister-mandat i Ă€nnu en omröstning i riksdagen – nu pĂ„ mĂ„ndag – och förstĂ€rkte bilden av en rikspolitisk röra.

Det Ă€r trist att fĂ„ stryk i omröstningar. Det sjĂ€lvklart mer Ă€n jobbigt att tvingas regera pĂ„ en statsbudget, dĂ€r flera egna delar har pressas ned eller tagits bort – och dĂ€r, i det hĂ€r fallet, den högernationalistiska koalitionens Ă€ndringar har tryckts in i stĂ€llet.

Men det gÀller att inte spela över.

Att svÀra eller sucka djupt över spilld mjölk Àr en sak. Att vÀlta alla möbler och rusa skrikande ur byggnaden för att mjölk har spillts ut Àr nÄgot annat. Det ena Àr rimligt, det andra passar mer i en tv-sÄpa. Frys bilden, dags för reklam.

Chocken över att Centerpartiet inte stödde regeringens budget skulle vara det som fick Miljöpartiets sprĂ„krör i vredesmod att lĂ€mna regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. Det var sĂ„ det skulle framstĂ„, ett ”fy för det dumma Centerpartiet” och "Annie Lööfs ego". SĂ„dant gĂ„r lĂ€tt att sedan sprida i sociala medier dĂ€r Ă€ven usla dramatiseringar blir till sanningar.

DN avslöjar att Miljöpartiets ledning hade skaffat sig mandat pĂ„ förhand för hur sprĂ„krören skulle agera om Centerpartiet inte röstade pĂ„ regeringens budget, utan bara röstade pĂ„ sin egen. 

Det fanns ett manus, dÀr stundens vredesmod var inskrivet. NÀr allt spelades upp lÄtsades sprÄkrören vara helt tagna pÄ sÀngen, av ett svek som kom som en blixt frÄn klar himmel. Att C aldrig hade lovat nÄgot, vilket Àven S-ledaren Magdalena Andersson hade understrukit gÄng pÄ gÄng, det lÄtsades MP inte om.

Stora delar av den dramatiseringen inför medierna gick ut pĂ„ att fĂ„ de egna sympatisörerna tillrĂ€ckligt röda av upprördhet. MP-vĂ€ljarna skulle fĂ„ nĂ„gon att skylla den spruckna regeringen pĂ„. Och Centerpartiet som redan hade fĂ„tt MP att motvilligt kompromissa i strandskydds- och skogsfrĂ„gor för att regeringen ens skulle kunna tilltrĂ€da, blev en sjĂ€lvklar syndabock. Kanske kunde detta ocksĂ„ locka nĂ„gon extra vĂ€ljare som hade fĂ„tt för sig att Centerpartiet bar pĂ„ en rödgrön vĂ€nsteragenda. 

"Det Àr uppenbart för alla att C:s stÀllningstagande i budgetfrÄgan mycket vÀl kunde bli som det faktiskt blev", som talman Andreas Norlén sade pÄ torsdagens presskonferens.

Ingen med ansvarskĂ€nsla lĂ€mnar ministerposter och regeringsmakt utan att ha tĂ€nkt igenom beslutet noga. Det finns nog flera anledningar till att Miljöpartiet helst stĂ„r utanför regeringen de tio mĂ„nader som Ă„terstĂ„r till nĂ€sta val. Att inte behöva regera med budgetĂ€ndringar som den högernationella koalitionen fĂ„tt igenom, Ă€r en. Att ha frihet att kritisera Socialdemokraterna och inte stĂ€ndigt vara överens om allt utĂ„t, en annan. 

Men en förestĂ€llning dĂ€r sprĂ„krören spelar över – och till och med lĂ„tsas vara mer aningslösa Ă€n de Ă€r – tappar raskt all trovĂ€rdighet.