Nedgången märks på de flesta börser i världen och i USA har raset lett till att handeln stundtals har stoppats. På Stockholmsbörsen uppgick torsdagens ras till som mest drygt tio procent.
Enligt Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker, upplever vi just nu ett historiskt ras som orsakas av oron för den effekt coronaviruset kan få på ekonomin.
– Det är inte viruset i sig själv som är huvudorsak till nedgången utan de åtgärder som vidtas för att stoppa smittan. Åtgärderna påverkar den ekonomiska utvecklingen och det påverkar i sin tur börsbolagen, säger han.
Vad tänker du om nedgången för SSAB?
– Investerarna oroas för att SSAB ska påverkas av en dålig ekonomisk utveckling och det är väl rimligt att det kan bli så. Om det säljs färre bilar får SSAB sälja mindre plåt.
Peter Malmqvist råd till privatpersoner som oroas över att förlora stora summor pengar är att sälja en del av aktierna. Oron är ofta ett tecken på att man kanske har för mycket pengar i aktier, förklarar han.
– Det är i alla fall min erfarenhet. Så om man oroas tycker jag att det kan vara läge att sälja kanske 20 procent av sitt innehav. Det kan fungera som ett psykologiskt balsam. Man känner att man i alla fall har gjort något.
För personer som däremot inte oroas över sitt aktieinnehav kan det vara förståndigt att sitta still i båten.
– Historiskt sett brukar börser ha återhämtat sig två år efter rejäla nedgångar, säger Peter Malmqvist.