– Vi har i dagsläget stoppat all vår försäljning till Ryssland. Vi har tidigare haft en begränsad försäljning till Ryssland, runt en procent av vår totala försäljning, uppger Viktoria Karsberg, kommunikationschef på SSAB.
Stålkoncernen köper årligen varor för miljardbelopp från Ryssland. I sin verksamhetsberättelse för 2020 redovisar SSAB att man köper in metallurgiskt kol, skrot och legeringar från Ryssland, som uppgår till två procent av stålkoncernens totala inköp.
Försäljningen till Ryssland är liten, en procent, som Karsberg uppgav. Tidigare SSAB-chefer vittnar om svårigheter att få in en fot på den ryska marknaden och att det främst handlade om stålet Weldox, som används till grävskopor och lastbilsflak.
Däremot äger SSAB indirekt ett bolag i Ryssland med 58 anställda, varav 62 procent är kvinnor.
Handel med Ukraina förekommer också. I Ukraina äger SSAB indirekt två bolag med 80 anställda, varav 20 procent är kvinnor. Företaget i Ukraina arbetar främst mot finska Ruukki Construction.
Men efter Rysslands attack på Ukraina agerar SSAB även där.
– Vi följer situationen hela tiden och gör vad vi kan för att stödja personalen lokalt under dessa svåra tider. Säkerhet och omsorg om våra medarbetare är det absolut viktigaste. Det får också till följd att vi har stängt vår verksamhet i Ukraina, fortsätter Viktoria Karsberg.
Patrick Sjöholm fackordförande för Unionen på SSAB Oxelösund och ledamot i koncernstyrelsen uppskattar ledningens agerande.
– Jag förutsätter att relationerna med Ryssland minskas så snart som möjligt och att alla tar avstånd, säger han.
Patrick Sjöholm förstår samtidigt att det kan ta tid att lösa alla kontrakt, som ofta är på flera år, och att det krävs nya leverantörer.
Bland SSAB:s produkter finns Armox, som bolaget marknadsför till bepansrade militärfordon, skottsäkra bilar och skyddsrum. Armox kan förekomma i kriget i Ukraina.
– Har Armox hittat sin väg till krigsförande länder är det väldigt olyckligt, säger Patrick Sjöholm.
SSAB är en liten aktör på stålmarknaden, som specialiserat sig på ett visst segment stål. Men trots sin litenhet finns man i stora delar av världen. Bolagets största marknader är i länder som USA, Sverige, Finland och EU.
SSAB gjorde i fjol ett rekordresultat och redovisade bara för sista kvartalet ett resultat på 6 961 miljoner kronor. Detta tack vare högt stålpris.