I Nyköping finns strategiskt viktiga Elis (före detta Berendsen) som tvättar arbetskläder till läkemedelsindustrin i hela Sverige. Här finns ett 50-tal anställda.
Dan Söderqvist, ordförande i IF Metall Sörmland, förbereder för en konflikt om inget nytt avtal kan tecknas innan det nuvarande löper ut vid midnatt på söndag.
– Jag sitter precis och går igenom vilka som kan ställa upp och vara strejkvakter. Vi kommer inte att använda personalen på Berendsen, det blir i så fall styrelsen och lite andra. Vi måste vara förberedda på det värsta, det går inte att ringa dagarna innan, säger han.
Ombudsmannen Erika Larsson är med i förhandlingsdelegationen.
– Just nu är vi inne i slutförhandlingar. Vi är beredda att förhandla hela helgen för att få fram ett avtal och komma överens, säger hon.
Hon kan inte säga särskilt mycket om varför parterna inte lyckats enas men markerar att det är nödvändigt att ha en färdig konfliktorganisation.
– Det måste finnas en beredskap om man inte kommer överens.
Tvätteriavtalet är IF Metalls sista avtal innan avtalsrörelsen är klar för den här gången. Låglönesatsningen har varit ett genomgående tema. Inom tvätteriavtalet har 80 procent av de anställda löner under 26 100 kronor.
Detta är andra gången som förhandlingar om de tvätterianställdas löner och villkor ska lösas i sista minuter. Förra gången var 2016 då IF Metall varslade om strejk på 16 tvätterier. En uppgörelse tecknades då innan strejken bröt ut.