Tidningen trycks tidigare – ett nödvändigt ont

Tidningens tryckstart kommer att tidigareläggas från nästa vecka. Chefredaktör Eva Burman förklarar varför och hur du som pappersläsare kan hitta till aktuell information på våra sajter och appar.

Priset på tidningspapper ökade med nära 50 procent förra året och spås öka lika mycket i år.

Priset på tidningspapper ökade med nära 50 procent förra året och spås öka lika mycket i år.

Foto: Jens Alvin

Nyheter2023-01-28 07:58

Chefredaktör Eva Burman förklarar varför förändringen är nödvändig.

– Det handlar om att vi precis som alla andra branscher pressas hårt av ökade kostnader. På energi och drivmedel, men också på tidningspapper där priserna ökade med nära 50 procent förra året och spås öka lika mycket i år. Allt har blivit mycket dyrare för oss. Vi måste överleva.

Hade det inte gått att göra på något annat sätt?

– Vi tror inte kunderna är beredda att betala för vad tidningen egentligen kostar att trycka och bära ut ens idag. Och när nu elpriserna och papperpriserna stiger så brant, liksom lönekostnaderna spås göra, så finns inga marginaler för oss. Vårt uppdrag är att fortsätta kunna leverera journalistik. Och då är en tidigare tryckläggning det som gör det möjligt. 

Det låter som papperstidningen kommer förändras?

– Så är det. På sikt ännu mer än bara tidigare tryckstart. Och vi gör den här förändringen för att vi ska kunna behålla en printprodukt så länge som möjligt. Vi vet att den är superviktig för många kunder. Den förändring vi gör nu kommer att märkas mest för sportintresserade läsare som vill läsa om sena matcher och resultat i papperstidningen. Men vi kommer inte heller ha med stora nyhetshändelser som sker på kvällarna. Utan detta får man ta del av digitalt, på våra sajter och appar eller läsa senare i papperstidningen. 

Men då är ju nyheterna gamla?

– Mitt råd till alla printprenumeranter är att aktivera sina konton och logga in på våra sajter eller ladda ner vår nyhetsapp och e-tidningsapp. Som printprenumerant ingår allt vårt digitala innehåll utan kostnad. Det vet inte alla. Och vi kan se att många printläsare inte loggar in. Många tror att det är krångligare än vad det är. Man glömmer sitt lösenord och så där. Men det är enklare idag än det var tidigare. Då kan du också passa på att aktivera pushar. Då får du ett meddelande på din telefon om något har hänt. Vi lägger ut en film på SN:s hemsida som visar hur du gör allt det här steg för steg för att underlätta för den ovane.

Men är inte sportläsarna viktiga?

– Jo självklart, men vi vet att majoriteten av våra läsare, inte minst de sportintresserade, har vant sig vid att senaste nytt och livesänd sport finns på våra sajter och i apparna. Papperstidningens styrka är att du som läsare ser allt vi producerat presenterat på ett överskådligt sätt. Det kan du också ta del av i vår digitala e-tidningsapp. Den är fantastisk faktiskt, alla borde testa. 

Sportchefen Per Gillberg berättar hur läsare av sport fortsatt kan få de senaste nyheterna:

– Många av våra läsare följer som sagt redan i dag händelsenyheter och matcher på sajterna och fler och fler upptäcker våra liverapporteringar på nätet. Både i textform, men även livesänd rörlig sport. Med tidigare tryckstarter kan vi lägga ännu mer krut på just livesport. I papperstidningen blir det större fokus på reportage, säger han.

Vad säger du till dem som inte kan eller vill läsa digitalt?

– Jag kan bara beklaga. Vi har verkligen inget val. Vår verksamhet står och faller helt med våra intäkter. Vi är ett företag precis som Ica. Vi måste säkerställa att vi kan betala löner. Och kunde vi trycka och dela ut en papperstidning på samma sätt som för 10 år sedan skulle vi. Men vi klarar inte det längre. 

"Mitt råd till alla printprenumeranter är att aktivera sina konton och logga in på våra sajter eller ladda ner vår nyhetsapp och e-tidningsapp. Som printprenumerant ingår allt vårt digitala innehåll utan kostnad", säger Eva Burman.
"Mitt råd till alla printprenumeranter är att aktivera sina konton och logga in på våra sajter eller ladda ner vår nyhetsapp och e-tidningsapp. Som printprenumerant ingår allt vårt digitala innehåll utan kostnad", säger Eva Burman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!