Tryggheten är värdefull, men fastna inte i kameran

Det är bra att Moderaterna i Nyköping sätter ett fokus på trygghetsfrågor. Det behöver vi tala mer om – och göra mer för.

Otrygghet och ouppmärksammade risker slår mot alla – i centrum såväl som i småorten, i busskuren, i motionsspåret, i villakvarteret och miljonprogrammet.

Otrygghet och ouppmärksammade risker slår mot alla – i centrum såväl som i småorten, i busskuren, i motionsspåret, i villakvarteret och miljonprogrammet.

Foto: Ruud, Vidar

Ledare2021-09-27 05:16
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det har blivit lättare att få tillstånd att sätta upp övervakningskameror i brottsförebyggande syfte, noterar Nyköpingsmoderaterna i sin budgetmotion för 2022, och vill sätta upp fler. Det kan säkert göra nytta på vissa platser. Kom bara ihåg att kameran i sig inte stoppar brott och den skyddar rent fysiskt ingen utsatt. Ibland kan den däremot bidra till att lösa brott som redan har skett. Samtidigt ska ökad övervakning alltid vägas mot ett integritetsperspektiv. 

Det trygghetsskapande kommer i många former. Det noterar också Moderaterna och påpekar att kommunen "kan med enkla medel stärka tryggheten i offentliga miljöer". 

Ibland handlar det om att tillföra ljus och insyn på otrygga platser. Rädslan för det dolda, svårförutsägbara behöver motverkas. Ibland har grönska och växtlighet bildat skrymslen där ingen ser in. Då måste det röjas siktlinjer. Dygnet har många mörka timmar ibland. Därför behövs ofta nya ljuskällor – lyktstolpar, upplysning av fasader och prång. I andra lägen handlar trygghet i stället om att ha vuxennärvaro, allt från vakter och personal i tjänst till vuxna i allmänhet. Det finns alltid risker att gå på djupet med, otrygghet för kvinnor, för unga och äldre, samt för de nattligt festande på väg hem.  

Cykelbanor, gångvägar och promenadstigar blir fler och tar mer utrymme i våra tätorter. Stråk som lätt hamnar i mörker eller är så pass avsides att utsattheten ökar, behöver granskas noga. Full trygghet överallt går aldrig att uppnå, men risker som går att motverka måste identifieras. 

I lägen där otrygghet sprids snabbt, som i det senaste fallet med ett överfallArnö, där måste samhället agera med styrka och beslutsamhet. Inte bara från polisens sida. 

Rädsla är självklart också en politisk valuta. Det osäkra väcker oro, ibland rationellt så och ibland inte. Kloka politiker har också att motverka fördomar och överdrifter, utöver risker och hot. Mål och medel måste matcha för att bygga hållbar trygghet. Politikens ansvar är att möta rädslor och risker med svar som bär på hopp. 

Ett lokalt trygghetsarbete har alla möjligheter att vara handfast och tydligt. Tryggheten i offentliga miljöer är inte enbart något polisiärt, men synlig och agerande polis betyder mycket för det trygga, det tillförlitliga. Andra aktörer tillför andra nyttor. Från riskbedömningar till säkerhetsåtgärder, från att röja buskar, träd och grenar till att fastställa behovet av mer kontinuerlig övervakning. Myndigheter och föreningsliv kan samverka på smarta sätt. Mycket görs, men mer kan alltid göras.

Moderaterna vill se mer av lokala insatser mot extremism, gängkriminalitet och radikalisering samt att motverka våld i nära relationer. Trygghetsarbetet har och ska ha en tydlig social dimension, med människor att vända sig till, med professionellt folk som kliver in i svåra lägen där andra gärna hade duckat.

I de här frågorna bör de partipolitiska skillnaderna vara små. De styrande partierna i Nyköping – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet – gör klokt i att ta Moderaterna i hand med ett fokus på ett tryggare Nyköping. Viktiga mätpunkter för ökad trygghet finns redan i den egna budgeten. Otrygghet och ouppmärksammade risker slår mot alla – i centrum såväl som i småorten, i busskuren, i motionsspåret, i villakvarteret och miljonprogrammet. Det kostar på ibland, men är ett givet samhällsuppdrag.