– Ett högre BMI betyder inte alltid att du är sjuk. Titta på ett hockeylag till exempel, många där har ett högt BMI men är inte sjuka, säger Jenny Vinglid generalsekreterare för Hälsa oberoende av storlek, HOBS, en ideell organisation som arbetar med frågor som rör övervikt och obesitas/fetma.
Inom HOBS använder man sig av den medicinska termen för fetma, obesitas.
– Vi tog beslut om att gå över till att använda ordet obesitas för att ladda ordet med kunskap. Ordet fetma är otroligt stigmatiserande i dag. Obesitas är en komplex sjukdom med många bakomliggande orsaker, säger Jenny Vinglid.
På HOBS ser man att målgruppen ofta blir utsatt för stigmatisering som kan leda till psykisk ohälsa och isolering.
– I dag omfattas inte personer med ett högre BMI av diskrimineringslagen. Trots att vi vet att det är en orsak som många blir diskriminerade för.
Personer med övervikt och fetma möts ofta av fördomar som gäller de som personer. Att de skulle vara karaktärslösa, dumma eller lata.
– Vi skulle aldrig tillåta en liknande mediebevakning av en annan sjukdom. Bilder på rökare där det står att cancerpatienter får skylla sig själva till exempel. Obesitas är en kronisk sjukdom som kräver behandling, säger Jenny Vinglid.
Den rådande normen i samhället säger att en tjock kropp per automatik är sjuk. HOBS anser istället att man ska prata om större kroppar ur ett hälsoperspektiv. Om personen inte påverkas negativt av sin vikt, kroppen är frisk och personen mår bra, så ska den inte anses som sjuk bara för att den har ett högre BMI.
– För att avgöra om något är sjukligt krävs en medicinsk bedömning. Vissa personer kommer in till en läkare som utgår från att personen är sjuk bara för att den har en större kropp.
Jenny Vinglid menar på att så länge som media stigmatiserar övervikt i bildsättning och rubriker kommer de skadliga normerna fortsätta att reproduceras.
En rörelse som uppkommit på senare år för att motverka stigmatiseringen av den tjocka kroppen är kroppspositivismen. Kända profiler är Stina Wollter, och Nikki Svärdsén.
– Vi är väldigt positiva till kroppsaktiviströrelsen. Det måste pratas betydligt mer om detta, det är först då alla kan få se ut som de vill och mår bra av utan att vikt-shameas. Det är orimligt att vi 2021 blir diskriminerade för hur vi ser ut, säger Jenny Vinglid.