Vår välfärd klarade inte pandemin inom äldrevården.

Nyköping 23 maj 2020 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Johan Carlson, Generaldirektör på Folkhälsomyndigheten uttalar sig om de höga dödstalen i covid-19, om misslyckandet i äldrevården, om misslyckandet att skydda våra äldre. Vår välfärd klarade inte pandemin inom äldrevården, vår välfärd är inte tillräckligt stark, bygget rasade när krisen kom. 

På 90-talet hände någonting, sjukvården flyttades till kommunerna via politiska beslut. Det handlar om pengar, medicinskt arbete, resurser, utbildning, anställningar inom äldreomsorgen som fått stå tillbaka.Den förändring som genomfördes på 90-talet via äldrereformen har inte gjorts på stabila grunder, och när covid-19 kom klarade inte äldrevården av den stabilitet som krävs i en kris som denna.

Vad handlar allt detta om då vi är ett välfärdsland med höga skatter och bör ha omsorg om våra äldre? Vem bär ansvaret och hur ska detta rättas till? Återigen har vi hört rapporter inifrån boenden av personal som har larmat om bristande rutiner, brist på skyddsutrustning och ett allmänt kaos. Är allt pengar, vinstintressen, låg bemanning, dålig respekt för yrket? Är inte våra äldre värda mer och de som sliter inom äldrevården just nu? All respekt och all eloge till alla er som jobbar och sliter inom äldrevården, trots bristande resurser, nedskärningar och effektiviseringskrav. Tack för att ni orkar och tack för att ni larmar när ni inte orkar och ser de brister som vi alla borde se. Detta handlar inte om er, det handlar om oss och vilken välfärd vi vill ha och respekten för våra äldre. De kan inte bara få vara en siffra i protokollet i jakten på effektiviseringar och minskade resurser. 

Annelie Danling Brash

Ämnen du kan följa
Läs mer
Insändare

Stefan Löfven borde avgå

Insändare

"Ge Anders Tegnell ett annat arbete"

Debatt

Har vi transparens och öppenhet i Sörmland?

Sörmland

"Bara" 48 personer coronavårdas på sjukhus i Sörmland

Sörmland

Region Sörmland erbjuder egen provtagning för covid-19

Visa fler