Vart tog hjärtligheten vägen, undrar vi i MP?

Vi vill att reglerna om barnets bästa i barnkonventionen väger mycket tyngre i asylärenden, skriver Anna Wåhlström (MP) med flera.

Vi vill att reglerna om barnets bästa i barnkonventionen väger mycket tyngre i asylärenden, skriver Anna Wåhlström (MP) med flera.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-04-29 05:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

“Öppna era hjärtan” sade Fredrik Reinfeldt 2014. “Mitt Sverige bygger inte murar” sade Stefan Löfvén. Före hösten 2015, då många flyktingar kom till Sverige och Europa, hade vi ett samhällsklimat där många svenskar var välvilligt inställda till att ta emot flyktingar och försöka få dem att passa in i, trivas och bidra till samhället. Vårt sätt att ta emot och integrera flyktingar och andra invandrare behövde uppenbarligen ses över. Men vart tog hjärtligheten vägen? 

Aldrig hörs numera några välkomnande och uppmuntrande ord i den politiska debatten om asylsökande människor. Det är bara hårda ord om att de är för många, de passar inte in här, de kostar för mycket pengar, de är kriminella och så vidare. De hårda orden föder konflikter.

Då, 2015, sökte över 160 000 människor asyl i Sverige. 2016 var siffran 29 000 och 2020 var vi nere på 13 000 personer. Människor flyr inte från sina hemländer för att det är kul. De kanske flyr för att det är krig, för att deras barn inte får gå i skolan, för att de är förföljda på grund av etnisk tillhörighet eller sexuell läggning, att de inte får tycka och säga vad de vill eller för att klimatförändringarna förstör möjligheterna för dem att leva. I hela världen är nästan 80 miljoner människor på flykt. 

Alla kan inte komma till Sverige, men vi kan ta emot de som kommer hit med värme och erbjuda dem boende, skola för barnen och utbildning som ger möjlighet till förvärvsarbete. Var finns hjärtat när vi istället utvisar skolbarn födda i Sverige, som straff för att deras föräldrar lyckats hålla sig kvar i landet utan uppehållstillstånd?

Miljöpartiet vill föra en politik där vi lever inom naturens ramar, med insikt om vårt djupa beroende av varandra. Vi vill att politiken genomsyras av solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet, solidaritet med kommande generationer och solidaritet med världens alla människor.

En bra integration av nyanlända, med åtgärder som startar snabbt, är en nyckel för att det ska fungera bra i det nya hemlandet. Vi i Miljöpartiet Sörmland vill att svenskundervisningen ska sätta igång redan dag ett för asylsökande och att det ska vara möjligt att försörja sig. Utbildningen i svenska och andra kurser behöver anpassas till individen, då vissa lär sig fort och andra behöver mer tid. Föräldrar med små barn ska erbjudas barnomsorg under kurserna så att inte viktig tid går förlorad. Miljöpartiet vill också att det ska vara lättare för barnfamiljer att få permanent uppehållstillstånd. Det ger dem större trygghet och bättre möjlighet till en snabb etablering i det svenska samhället. Vi vill också att reglerna om barnets bästa i barnkonventionen väger mycket tyngre i asylärenden. 

Vi är säkra på att humanism, medkänsla och en välfungerande integration gagnar alla – både de som nyligen kommit hit och oss som redan bor här sedan länge.