Studsvik byter vd endast veckor efter kinesiska säkerhetshotet

Efter närmare 20 år inom koncernen, varav de senaste sju som vd och koncernchef, lämnar nu Camilla Hoflund sina poster. I hennes ställe tillträder Karl Thedéen som senast varit vd för cybersäkerhetsföretaget Outpost 24.

Karl Thedéen, ny vd och koncernchef för Studsvik.

Karl Thedéen, ny vd och koncernchef för Studsvik.

Foto: Jann Lipka (pressbild)

Nyheter2024-10-16 19:30

Bytet av vd sker bara veckor efter att en medarbetare i en central roll som teknisk expert på Studsvik pekats ut som anställd av den kinesiska regimen, enligt Kalla faktas granskning. 

Medarbetaren fanns med på en läckt lista över personer i det kinesiska kommunistpartiets Enhetsfront och kan enligt granskningen även vara en del av "Tusen talanger", ett kinesiskt forskningsprogram som ska utveckla Kinas militär och industri.

undefined
Studsvik har på senare år kammat hem flera kinesiska affärer. Representanter från Studsvik men även kommunen satt vid bordet när avtalen med kinesiska CNNC undertecknades 2020.
undefined
Karl Thedéen tar över som VD på Studsvik efter Camilla Hoflund.

Enligt Patrik Oksanen, som jobbar på tankesmedjan Frivärld och ofta syns i den säkerhetspolitiska debatten, finns därav en stor risk att den anställde har överfört hemlig information till den kinesiska diktaturen.

I det pressmeddelande som under onsdagskvällen offentliggjorde Camilla Hoflunds avgång samt Karl Thedéens tillträde som vd på Studsvik nämns ingenting om medarbetaren. Istället motiveras bytet av en vidgad strategi för koncernen "till följd av kärnkraftsindustrins förbättrade förutsättningar och Studsviks goda position på marknaden".

undefined
Camilla Hoflund har arbetat för koncernen i nästan 20 år, varav de senaste sju som VD. När koncernen nu växlar upp tillväxten får hon kliva åt sidan.

När koncernens tillväxttakt nu ska växlas upp hoppas Studsviks styrelse på att Karl Thedéens ledarerfarenhet från flera börsnoterade och globala bolag i verksamheter präglade av komplicerade tekniska lösningar ska gagna koncernen i sin tillväxtsatsning.

– Jag ser fram emot att med växande lönsamhet utveckla Studsviks befintliga verksamheter såväl i Sverige som internationellt, säger Karl Thedéen i pressmeddelandet.

Karl Thedéen är bror till riksbankschef Erik Thedéen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!