Vindkraft är inte det bästa för miljön

Professor Per Fahlén sammanfattar vindkraften med att den är planlös, lönlös och laglös, skriver Anders Löfqvist.

Professor Per Fahlén sammanfattar vindkraften med att den är planlös, lönlös och laglös, skriver Anders Löfqvist.

Foto: Johan Nilsson / TT

Insändare2021-06-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi människor är benägna att fastna i kollektiva vanföreställningar. I bortåt tusen år har vi ansett att jorden är platt, trots att vem som helst kan bestiga ett berg och titta ut över oceanen och upptäcka att horisonten inte är konkav, utan konvex. Men föreställningen att vatten inte kan stanna kvar på en konvex yta, gjorde att vi förvrängde iakttagelsen av verkligheten. 

Dagens föreställningsvärld tutar i oss att vindkraft är miljövänligt och bra. Detta trots att verkligheten visar att fler har dött av vindkraftverk än kärnkraft, att vindkraft orsakar mycket mer radioaktivt avfall per alstrad el än kärnkraft, att vindkraft dödar miljontals ton insekter som är basföda för många fåglar och viktiga pollinatörer, samt att vindkraftens vingar (ca 20 ton/vinge) utgörs av bisfenolhaltig glasfiberarmerad plast som är mycket svår att omhänderta och sprids i naturen runt verken, att infraljud sprids miltals på land och vatten.

Professor Per Fahlén sammanfattar vindkraften med att den är planlös, lönlös och laglös: planlös för att det saknas adekvata analysera av nytta och kostnader, lönlös för att den på intet sätt bär alla sina kostnader, samt laglös för att den genomförs i strid med miljöbalken och grundlagen.

De som en gång ifrågasatte att jorden var platt behandlades som kättare! Har vi månne blivit mer insiktsfulla efter tusen år?