Vinst varje gång för partiernas lotterier

Omregleringen av spelmarknaden som genomfördes för ett par år sedan medger undantag och skattefrihet för ideella föreningar – däribland politiska partier.

Omregleringen av spelmarknaden som genomfördes för ett par år sedan medger undantag och skattefrihet för ideella föreningar – däribland politiska partier.

Foto: Ulf Palm/TT

Ledare2020-09-16 05:02
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Moderaterna har startat lotteri, M-lotteriet. Drivande bakom initiativet är den moderata riksdagsledamoten Edward Riedl, som annars gjort sig känd som kritiker till Socialdemokraternas dito, A-lotterierna.

 

Vid en första anblick kan det verka märkligt att en kritiker till partilotterier startar just ett sådant. I reklamtexten utlovas dock att de inte kommer skicka kravbrev, jaga dig med telefonförsäljare eller besvära med irriterande reklamutskick.

Låter det generöst? Vinken är tydlig: Häromåret avslöjades Kombispel, som hör till A-lotterierna, att med offensiv marknadsföring ha sålt lotter på kredit till redan skuldsatta (DN 9/4 -17). Flera tusen personer om året hade dessutom skickats till Kronofogden när de inte kunde betala – inte sällan kontaktade genom det egna medlemsregistret.

Partiet gjorde avbön, i alla fall kring det där med Kronofogden. Jonas Sjöstedt (V) kallade tilltaget cyniskt, och visst framstod det som en perfekt nidbild av en socialdemokrat som kastat alla principer över bord, förtrollad av kapitalismens vinstbegär.

 

Lotteriundantaget är en märklig kvarleva. Trots att privata aktörer nu tillåts på den svenska spelmarknaden, är det vid sidan av staten bara allmännyttiga ideella föreningar, dit politiska partier hör, som får bedriva lotteriverksamhet. Just denna form av spel är dessutom skattebefriad. Utöver detta är rikstäckande ideella föreningar undantagna från det generella kreditförbudet, vilket alltså var det som möjliggjorde Socialdemokraternas lotteriförsäljning på kredit.

Alla dessa undantag lyckades statsrådet Ardalan Shekarabi (S) säkra när regeringen drev igenom omregleringen av spelmarknaden. Han har annars gjort sig känd som en hårdför försvarare av spelregleringar, men undantagen garanterade det fortsatta flödet till den egna partikassan, och det är inga småsummor som det handlar om.

Enligt de uppgifter som rapporterats in till Kammarkollegiet plockade Socialdemokraterna ut 181 miljoner kronor från lotterierna 2019. Den andra delägaren SSU plockade i sin tur ut 139 miljoner kronor, vilket motsvarar 85 procent av ungdomsförbundets intäkter.

 

Moderaterna säger att M-lotteriet till skillnad från A-lotterierna – som sällan skyltar med att det ens är ett partilotteri – ska vara helt transparent med avsändaren. Vi får väl se hur länge det varar, men hittills ser hemsidan i alla fall mer ut som en digital insamlingsbössa än en spelsajt. Vinster utlovas förvisso, men framför allt garanteras att nitlotter betalar nästa valrörelse.

Förhoppningsvis blir intäkterna små i sammanhanget. Det vore allt annat än välgörande om moderater, som annars hört till de främsta kritikerna av partilotterier, börjar sätta det egna lotteriets vinster före vad som vore politiskt rimligt: att reglera lotteriverksamhet som all annan spelverksamhet. Socialdemokraterna får gärna bli rika på lotter, precis som Centerpartiet en gång i tiden blev det på tidningar. Men då får de konkurrera på samma villkor som alla andra.