Jätteprojekt ska få hushållen att sopsortera mer hemma

Nu ska källsorteringen bli lättare för kommuninvånarna. I framtiden kommer alla att ha två kärl med fyra fack i varje, där man gör sin sortering. Omställningen kommer att kosta skattebetalarna åtskilliga miljoner kronor.

Emelie Nylund, renhållningschef i Nyköpings kommun, med de nya fyrfackskärlen.

Emelie Nylund, renhållningschef i Nyköpings kommun, med de nya fyrfackskärlen.

Foto: Magnus Grimstedt

Avfallshantering2024-03-07 10:33

Den första januari 2027, alltså om lite knappt tre år, ska Nyköpings kommun ha genomfört denna stora förändring. Den berör kommunens samtliga runt 11 000 villahushåll, drygt 3 000 fritidshus och cirka 6 000 flerfamiljshus.

– Det är ett jätteprojekt. Vi kommer att ha en projektledare men även en projektgrupp som arbetar med de olika delarna, säger Emelie Nylund, renhållningschef i Nyköpings kommun.

Hushållen kommer nu att få nya avfallskärl, två var med fyra fack i varje. De ersätter de nuvarande. I de nya ska papper, plast, metall, färgat glas, ofärgat glas, matavfall, restavfall och tidningar separeras – en metod som har visat sig öka mängden återvunnet material.

– Vi beräknar att runt 60 procent av alla flerfamiljshus redan har fastighetsnära insamling i exempelvis miljörum, säger Emelie Nylund. 

Hon andas tillförsikt om att hinna genomföra jätteprojektet i tid.

– Vi tror att vi kan klara det. Sedan ska det upphandlas kärl och fordon och det beror lite på när de kan levereras. Alla kommuner i hela landet ska genomföra detta.

undefined
Alla får två kärl med fyra fack i varje.

Nyköping kommer att behöva köpa in åtta fyrfacksfordon och drygt 40 000 fyrfackskärl. Till det kommer behov av ökad personalstyrka i både stabsfunktion och som chaufförer på tekniska divisionen.

De 32 återvinningsstationer som idag finns runt om i Nyköpings kommun blir kvar. I alla fall i ett första skede.

– De kommer att behövas för de större förpackningarna, de lite mer skrymmande som inte får plats i det egna kärlet, säger Emelie Nylund.

Men kommunen är inte främmande för att i framtiden ta bort vissa kärl på återvinningsstationerna, om det inte finns behov. Kanske också ta bort någon station.

För andra grovsopor är det ingen förändring jämfört med idag.

– Det får man lämna vid Björshult eller vid våra återvinningscentraler i Tystberga, Jönåker, Nävekvarn och Stigtomta.

Kommunen har även en mobil återvinningsstation för grovsopor som åker runt till 14 olika platser.

När kommer kommuninvånarna att konkret börja märka något av nyordningen?

– Information och kommunikation är en av de viktigaste delarna i hela projektet. Vi kommer att informera hushållen mer när vi kommit längre i planeringen, säger Emelie Nylund.

Kommunen kommer att finnas med på Bomässan senare i mars och ska visa upp de nya fyrfackskärlen.

undefined
Osorterade sopor kommer inte att vara ett alternativ.

Omgörningen kommer att kosta. En tidig studie som gjordes 2021 siade om investeringar på runt 80 miljoner kronor.

I ett första skede för hela arbetet anslås 2,3 miljoner kronor för projektledning och genomförande av upphandling. Därefter återkommer man till kommunstyrelsen med investeringskostnader. 

Förhoppningen är att avfallstaxan inte behöver höjas, även om inte det kan garanteras. För själva driften av insamlingen får kommunen bidrag från Naturvårdsverket till fem av de åtta olika kategorier som ska källsorteras. 

Är kommuninvånarna bra på att källsortera?

– Jag skulle inte vilja säga att Nyköpingsborna är dåliga, men det finns potential att bli bättre, säger Emelie Nylund.

Orsaken till att detta jättearbete genomförs är att regeringen 2022 beslutade att lägga över ansvaret för käll- och sopsortering på kommunerna.

Kommunstyrelsen sa ja till förändringen på sitt senaste möte. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet yrkade på i första hand återremiss och i andra hand på avslag.

På tisdag avgörs frågan av Nyköpings kommunfullmäktige.

Så ska det fungera

1 januari 2024 tar kommunerna över ansvaret för insamling av förpackningsavfall, som idag sköts av producenterna.

Senast 1 januari 2027 ska fastighetsnära insamling vara införd för hushållen.

Från 1 januari 2026 ska kommunerna samla in vanligt förpackningsavfall separat på torg eller i parker på över 2 000 kvadratmeter och där det förekommer betydande mängd förpackningsavfall.

Insamlingen ska vara gratis för hushåll. Producenterna ska ersätta kommunerna för deras kostnader.

Källa: Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!