Nu ska "Näcken" uppsluka barnen

Blodisande och beroendeframkallande. Nu kommer den sjätte boken i urban fantasy-serien Pax, av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson.På fredagen var det världspremiär för "Näcken" i Mariefred.

Barnlitteratur2016-04-09 11:01

När eleverna i mellanstadiet på Mariefreds skola har en övning i en isvak i på Mälaren sker det nästan en drunkningsolycka. Men är det verkligen en olycka? Så börjar "Näcken" som enligt författarna både är en fortsättning på Pax-serien och en egen historia. I "Näcken" varvas hård action med starka känslomässiga scener. Pojkarna Alriks och Viggos biologiska mamma dyker upp. Vem är hon egentligen och finns det en pappa?

I dagarna pågår ett stort releaseparty för "Näcken" i Pax-seriens egen hemstad, Mariefred, med serietecknarworkshop för skolbarn i Bio-huset, tipspromenad på staden och förhandsförsäljning och signering på Rådhustorget i Mariefred.

Denna gång hade man lagt fokus på illustrationerna i Paxböckerna. De actionladdade, uttrycksfulla, tuschsvarta serieteckningarna av Henrik Jonsson, som ger böckerna en alldeles egen karaktär.

Henrik Jonsson berättade hur han började teckna intensivt redan som "liten knodd" och att det alltid varit hans främsta uttrycksmedel. Han har läs- och skrivsvårigheter och har adhd.

– Att teckna var mitt sätt att kommunicera, sa han.

Serier blev hans sätt att ta del av berättelser och litteratur, och även hans sätt att själv bli författare. Som ung vuxen blev han antagen till en prestigefylld serietecknarutbildning The Kuberts school i New Jersey i USA, och fick efter utbildning drömuppdraget: att teckna actionserien Batman, och sedan också Fantomen.

Så småningom kontaktades han av Åsa Larsson och Ingela Korsell som vill att han skulle teckna i Pax. Henrik Jonsson berättade att han först var tveksam och trodde att han skulle tvingas ändra sitt sätt att teckna för att medverka i barnböcker, men att han uppmanats att fortsätta i sin egen stil.

Som tecknare av actionserier fick han lämna i från sig skisser för tuschning och färgläggning.

– I Pax får man gör allting själv. En bild kan ta 20 timmar.

På scenen berättade han för barnen om hur han gör blod och smuts med hjälp av tandborstar och strumpor, och att imparna, (ondskefulla väsen som slåss och förstör) är hans favoriter at teckna.

– Att jobba med Pax blir bara roligare och roligare, det är det roligaste jag har gjort. Men säg inte det till Batman! sa han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om