Av de åtta lärare som har sin huvudtjänst på låg- och mellanstadiet på Bergshammars skola slutar fyra stycken när det ringer ut för läsårets slut.
– Det är alltid personal som säger upp sig, men jag är glad och tacksam att vi har personal tills terminen slutar. Allt är inte klart för hösten, men vi är mitt inne i en intervjuprocess efter att ha annonserat i en första omgång. En har tackat ja och nu är två tjänster till är utannonserade, säger Kristina Sjöholm som är rektor på Bergshammars skola.
Hon berättar att man hade skolråd under måndagen.
– Det är klart att det kan vara upprörande för föräldrar när man byter lärare. Jag tycker inte att det är bra heller, men samtidigt måste folk få söka nytt jobb.
– Lärarbristen märks av. Andelen människor som söker lärartjänster och som inte har rätt utbildning ökar, men än så länge har vi alltid kunnat anställa behöriga lärare. Det kommer kanske en brytpunkt, men vi är inte där i dag. Det kan vara svårare för en liten skola att få personal, en del ser ett plus med att arbeta på en större skola, säger Sjöholm.
Cirka 20 personer har sin huvudtjänst på Bergshammars skola som har fritids, förskoleklass samt låg- och mellanstadieskola. Fler har viss del av sin arbetstid på skolan, men har sin huvudtjänst på annan skola.
Till hösten kommer fyra av klasserna att slås ihop och bli två. En med årskurs 1–2 och en med årskurs 4–5.
– Det är svårt att bedriva undervisning i för små klasser. Förra läsåret hade vi flera hopslagna klasser, men så har det inte varit i år, säger Sjöholm.
Emilia Lönnqvist är Lärarförbundets huvudskyddsombud för F–6-skolorna i Nyköping. Hon tror att arbetsbelastningen kan vara en av anledningarna till att en lärare väljer att se sig om efter annan fysisk arbetsplats.
– Vi har under en längre tid fått signaler från flera enheter och Bergshammars skola är en av dem. Frustrationen är stor över att arbetsbelastningen successivt ökar. En bidragande orsak är att kommunens vikariepool med lärare inte fungerar. Då blir trycket ännu högre på den personal som är kvar och de små enheterna får det tuffast, de är mest sårbara, säger hon.
– Det är inte förvånande att det rör på sig i verksamheterna. Det är en sliten yrkeskår och det gäller både skolledarna och medarbetarna. Vi står inför en extrem lärarbrist och det gäller att ta signalerna på allvar och jobba för att rekrytera fler till skolan, fortsätter Emilia Lönnqvist.