– Jag har kompisar där och där och där och där och där och där.
Albin Pettersson, 11 år, står på en stubbe på tomten och pekar i alla vädersträck åt var hans kompisar bor. I Bergshammar är mer än var tionde invånare under sju år. Det är något som flera Bergshammarsbor lyfter fram som något bra. Arbetslösheten är låg i Bergshammar och ohälsotalen de lägsta på hela landsbygden.
– De har lyckats ha kvar skolan här, säger Albins mamma Josefine Pettersson.
Och hennes man håller med.
– I år är det till och med sexor i skolan, det tycker vi är bra. Barnen har kompisar överallt, de springer här emellan hela dagarna, säger Stefan Pettersson.
Mindre än en mil från Nyköpings stadskärna ligger Bergshammar mellan böljande åkrar och skog. Här bor nästan alla i villa och tomterna omgärdas av nyponrosbuskar och andra grönskande häckar. Invånarna bor på Flickornas väg, Astas, Barbros, Doris och Fridas väg. Och det är alltså den socken i Nyköpings kommun där folkhälsan är som bäst, enligt den rapport som Nyköpings kommun har gjort.
Tidigare år har folkhälsan varit bättre ju närmare orten har legat centralorten, men det sambandet syns inte längre på samma sätt. Nu finns orter i kommunens ytterkanter med god folkhälsa, exempelvis Halla och Bälinge.
Det nära läget till tätorten lyfts dock fram som ett plus i Bergshammar.
– Det är lugnt och skönt. Nära till det mesta men ändå en bit bort. Och så har vi fått en fin gång- och cykelväg med belysning in till stan, säger Josefine Pettersson.
Marlene Tornler växte upp i Bergshammar och flyttade tillbaka som vuxen efter några år inne i Nyköping.
– Det är nära till naturen och nära till stan. Och bara några minuters bilväg till lasarettet. Det var sånt man tänkte på de åren man väntade barn, säger hon.
– I en del bostadsområden ska allt vara perfekt, nytt och snyggt. Här får alla vara lite som de vill.
I Bergshammar röstade över 90 procent i senaste kommunalvalet. Valdeltagande och engagemang i föreningar är faktorer som betyder mycket för folkhälsan, enligt kommunens rapport. Hälsan är ofta bättre i ett område med högt valdeltagande. I Nyköping var det lägst valdeltagande i vissa stadsdelar i stan, men på landsbygden hittades det lägsta valdeltagandet i Tystberga där mindre än 82 procent av de röstberättigade gick till valurnan. Tystberga är den socken på landsbygden där folkhälsan är lägst i Nyköpings kommun. Här är också utbildningsnivån och inkomsterna lägre, ohälsotalen och arbetslösheten högre.
Inflytande bra för hälsan
Lågt valdeltagande i ett område hänger ofta i hop med hälsoproblem och större risk att dö i förtid.
Valdeltagandet i Nyköping var högre än i övriga landet i förra årets val. Men det finns stora variationer mellan olika bostadsområden. Och enligt Nyköpings kommuns rapport om folkhälsa hänger högt valdeltagande ofta ihop med en god folkhälsa. Människor som bor i ett område med lågt valdeltagande löper större risken att dö i förtid. Valdeltagandet ger en bild av i vilken utsträckning invånare i ett samhälle tror på demokratins möjlighet att påverka, och hur stort förtroende de har för de som styr.
När Folkhälsomyndigheten har studerat hur valdeltagandet hänger ihop med hälsa har det visat sig stora skillnader mellan olika väljargrupper. Personer med hög inkomst röstar oftare än låginkomsttagare. Personer med hög utbildning röstar också i högre utsträckning. Det skiljde 15 procentenheter i valdeltagandet mellan personer med för– respektive eftergymnasial utbildning i riksdagsvalet 2014. Kvinnor röstar i något högre utsträckning än män och män med kort utbildning, unga män samt utrikesfödda män röstar i mindre utsträckning än kvinnor i de grupperna.
I kommunalvalet förra hösten var valdeltagandet högst i Bryngelstorp, Koppartorp och Bergshammar. Lägst valdeltagande var det bland invånarna i Brandkärr, Stenkulla och Herrhagen.
Hur många invånare i ett samhälle som är aktiva i en förening eller frivilligorganisation brukar också vara ett mått på folkhälsa. Men i Nyköping har andelen föreningsaktiva ungdomar minskat markant sedan 2004. Mindre än varannan tonårstjej var aktiv i en förening 2014, jämfört med drygt 60 procent tio år tidigare.