Gul reflexväst, blå t-shirt och en minst lika blå kilt. Matthew McVarish syns bra där han går på cykelvägen strax efter Bergshammar utanför Nyköping. Även om han är skotte, bär han inte kilt till vardags i vanliga fall.
– Jag gör det för att synas. Då är det fler personer som kommer fram och pratar. Det innebär i sin tur att fler personer blir medvetna om anledningen till att jag gör det här, säger Matthew, som är skådespelare och musiker.
Han har bland annat varit en av programledarna i det populära barnprogrammet Me too! på Cbeebies, brittiska BBC:s motsvarighet till Barnkanalen.
Men den senaste tiden har han gått. Och gått. Från London ändå till Sverige. Och resan tar inte slut här. Mellan den sista maj 2013 och den 7 februari 2015 ska Matthew besöka 29 europeiska länder. Allt för ett syfte.
Matthew har ett tragiskt förflutet. När han var barn utnyttjades han sexuellt av sin farbror. Samma sak drabbade Matthews bröder, men ingen av dem vågade berättade för någon om vad som hade hänt dem. Matthew skrev en pjäs, To Kill a Kelpie, om det inträffade. Först då kunde han och hans bröder prata ut. Farbrodern, som fram tills dess jobbat som lärare, kunde dömas till sex års fängelse år 2010.
Matthew har sedan dess turnerat USA runt med To Kill a Kelpie. Den har bland annat spelats på Broadway i New York. I USA kontaktades han av Washingtonbaserade välgörenhetsorganisationen Stop the silence och blev utvald till deras europeiska ambassadör. Under nästan två års tid ska han nu besöka Europas huvudstäder.
Det handlar om att bryta tystnaden.
– Det är ett tvådelat problem. För det första vågar merparten av de barn som utnyttjas sexuellt inte prata om det. De barnen har ofta svårare att utvecklas mentalt när de blir äldre, säger Matthew och fortsätter:
– För det andra utnyttjar pedofiler att den här typen av problem ofta sopas under mattan. De vet att ingen pratar om det. Om fler blir medvetna om problemen är det större chans att personer som vill utnyttja barn sexuellt inte vågar löpa hela linan ut.
Matthew hoppas även att lagstiftningen ska ändras i vissa länder. På flera håll i Europa blir den här typen av brott preskriberade efter ett visst antal år. Om de lagarna hade gällt i Skottland hade Matthews farbror aldrig blivit fälld.
Då Matthew går flera mil varje dag – och ska gå 13000 kilometer till totalt – tyckte SN att han var värd några skavsårsplåster.
– Tack! De passar perfekt att ha på bröstvårtorna. Mina fötter är faktiskt helt okej, men bröstvårtorna får jag sår på, haha, säger Matthew.
För mer information om Matthew McVarish och hans vandring kan man besöka hemsidan Road to change.