Bernadotte får tillbaka sin gård efter hovrättsdom

Hon var inte i stånd att bedöma de konsekvenser hennes undertecknande av gåvobrevet skulle få. Nu säger hovrätten att gåvan av släktgården till grevinnans svägerska är ogiltig. Hovrätten går alltså tvärt emot tingsrättens beslut.

Stjärnhov2015-06-11 16:42

Det är en släktfejd som blivit ordentligt bitter som utspelat sig i Stjärnhovsskogarna mellan två svägerskor, varav den ena är av ätten Bernadotte och syssling till kungen.

Föremål för tvisten är Karl Johansgården som grevinnan Cecilia Bernadotte Af Wisborg ärvt av sin mamma. Hon började oroa sig för sin ekonomi våren 2012 när hon fick en mindre skatteskuld som hon inte trodde sig kunna betala tillbaka. Hennes svägerska, som bott tillsammans med sin make, grevinnans bror, i ett annat hus på gården, fick då överta gården som gåva. Grevinnan har tidigare sagt till SN att hon känt sig vilseledd av sin brors fru eftersom hon var deprimerad och förvirrad vid tillfället. Enligt läkarjournaler och vittnen ska hon också våren 2012 ha lidit av ångest samt haft svårt att ta hand om sig själv. Svägerskan menar att hon inte uppfattade grevinnan som deprimerad eller förvirrad, snarare tvärtom då hon nyss hemkommit från en resa när gåvobrevet undertecknades. Svägerskan menade att hon tog emot gåvan för att det skulle bli bra för alla.

En rättslig process startade och nu har hovrätten precis sagt sitt. Tvärtemot tingsrätten så menar man att gåvohandlingen är ogiltig och att gården ska tillbaka i Cecilia Bernadottes Af Wisborg ägo. Hovrätten menar att grevinnan vid tillfället hade en nedsatt förmåga att helt förstå innebörden av sitt handlande, något som svägerskan borde ha varit medveten om då de sågs regelbundet och hon hjälpte grevinnan med olika saker. Som konsekvens av gåvan blev grevinnan hyresgäst istället för hyresvärd och förlorade gården som 2013 värderades till omkring 3,5 miljoner kronor. Rätten menar att svägerskans handlande går i strid mot "tro och heder" och därför ska gåvan ogiltigförklaras.

– Jag tycker att domen är bra skriven och bevisen har analyserats på ett helt annat sätt än i tingsrätten. Hovrättens dom har större tyngd än tingsrättens och jag är nöjd, säger Helena Kalliomäki, grevinnans juridiska ombud.

Hon berättar att hennes klient är "överlycklig" och att grevinnan, som i dag bor på annan ort, "bara väntade på den dagen hon får komma hem".

– Hon har svårt att fatta att det är sant, säger Kalliomäki.

Senast den 7 juli ska svägerskan ha överklagat, då till Högsta domstolen, HD. Kalliomäki bedömer det inte som troligt att HD beviljar prövningstillstånd eftersom domen följer praxis.

– Det är en trist och utdragen historia men som har fått ett lyckligt slut för min klient, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om