Kommunen uppmanar boende i Bettna att koka vattnet

Flens kommun har gått ut och uppmanar boende i Bettna att koka dricksvattnet. Anledningen är att man upptäckt risk för kontaminering av vattnet vid en rutinkontroll. "Det är en säkerhetsåtgärd", säger Helen Sylvefjord på Sörmland Vatten.

Helen Sylvefjord på Sörmland Vatten berättar att man uppmanar alla boende i Bettna att koka sitt dricksvatten.

Helen Sylvefjord på Sörmland Vatten berättar att man uppmanar alla boende i Bettna att koka sitt dricksvatten.

Foto: TT / Pressbild

Bettna2024-03-22 19:21

Det var strax innan klockan 13 under fredagen som kommunen skrev på sociala medier och uppmanade boende i Bettna att koka sitt dricksvatten. Risk för kontaminering ska ha upptäckts vid en rutinkontroll.

"Allt vatten som ska användas som dryck, matlagning och tandborstning måste kokas före användning. Det går däremot bra att använda vattnet till tvätt och övrig hygien", skriver kommunen.

Helen Sylvefjord är kommunikationschef på Sörmland Vatten.

– Det handlar om att det finns risk för bakterier i vattnet, och då vill vi ta det säkra före det osäkra helt enkelt, säger hon.

Hur upptäcktes det?

– Vid en rutinkontroll. Vi ett av fallen så såg vi en förhöjd risk. Det är en säkerhetsåtgärd i förebyggande syfte. Sen mer exakta detaljer än så har inte jag.

Hur länge måste man hålla på och koka vattnet?

– Tillsvidare eller tills annat sägs. När man skickar iväg prover så tar det minimum tre dygn. Så minst över helgen, därefter kommer vi uppdatera informationen, säger hon.

Vad händer om man inte kokar sitt vatten och dricker det ändå?

– Det vanligaste är ju att magen inte tycker om det, att man blir magsjuk. Som om du skulle äta något dåligt, vatten är ju ett livsmedel, säger Sylvefjord.

Sörmland Vatten har skickat ut ett sms till boende med information och kommer skicka ut nya om läget förändras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!