Förr i tiden bestod julbordet av läckerheter som producerats på den egna gården. Vi kan knappast återvända dit - och det kanske inte ens är önskvärt - men julborden borde i större utsträckning ha råvaror som åtminstone är lokalt producerade, anser Jonas Hammar, husföreståndare hos landshövdingen.
– Det skulle knyta an till historien med mat från den egna gården, och vara bra för våra matproducenter och för miljön, säger han.
Det är inget fel på russin och apelsiner med det går att göra en minst lika god julsallad med lokalt producerade varor. I Jonas Hammars sörmländska julsallad finns äpplen, honung, brysselkål, rökt vildsvin och palsternacka.
– Om man vill kan vildsvinet serveras bredvid, så att julsalladen även fungerar för vegetarianer, tipsar han.
Till efterrätten rekommenderar Jonas Hammar en kaka med pepparkaksbotten, lingon och kondenserad mjölk.
Julkaka
Kakan fixas snabbt till genom att blanda 200 gram krossade pepparkakar med två msk smält smör.
Tryck ut pepparkakan i en 24 cm bred springform. Smeta sedan ut 3 dl dulche de leche (finns lokalt producerad) ovanpå pepparkakan. Avsluta med 2 dl frysta lingon.
Låt stå i frysen ett dygn innan servering.
Sörmländsk julsallad
Det här behöver du (4 - 6 portioner):
4 hekto brysselkål, 100 gram grönkål, 4 hekto grönkål, 3 stycken äpplen, 2 hekto rökt vildsvin. Till vinägretten (1 dl rapsolja, 1/2 dl ciderättika, 1 msk vatten, 3 msk honung)
Så här gör du:
Smält honungen och blanda ihop vinägretten
Skiva äpplena tunt (med skal) och vänd dem i vinägretten
Stek Brysselkålen hastigt (gyllenbrun färg men med bevarad krispighet)
Skrubba palsternackan och skiva i långa klyftor. Låt stå i ugnen på 225 grader i 18 till 20 minuter.
Skölj och riv ner grönkålen.
Placera palsternacka och brysselkål ovanpå äpplena. Avsluta med tunt skivat vildsvin (alternativt ha vildsvinet vid sidan om)