Efter faran – lyckobeskedet från jordgubbslandet

Det vankas midsommar, och vad är väl en midsommar utan jordgubbar? På måndagsmorgonen öppnade Mariebergs säteri sitt självplock för säsongen. "Det finns jättemycket gubbar", säger Fredrik Hermelin.

Fredrik och Louise Hermelin driver Mariebergs självplock.

Fredrik och Louise Hermelin driver Mariebergs självplock.

Foto: Isac Lifvakt

Björkvik2023-06-20 13:16

I Björkvik har Mariebergs säteri öppnat sitt självplock för säsongen. Just nu kan man plocka två av de nio sorterna som finns, Dahli-Felicita och Malling-Centenary. Fredrik Hermelin som driver självplocket säger att tillgången för säsongen verkar bli god. 

– Det finns jättemycket gubbar, alla som kommer hit kommer få jordgubbar till midsommar.  

Det är en ständig kamp mot allt från skadedjur till väderförhållanden för att få fram jordgubbarna. På Mariebergs säteri har nervositeten varit stor på grund av torkan.

– Med jordgubbar är faran inte över förrän jordgubben är i munnen. Att odla gubbar är som att passa ett spädbarn. Man måste gå runt och titta på plantorna och se om det är något fel på dem. Varje dag, säger Fredrik Hermelin.

undefined
Det fanns många fina jordgubbar att plocka under säsongens öppningsdag för Mariebergs självplock.

Mariebergs självplock öppnar inte alltid vid den här tidpunkten på året. Det är ofta osäkert om dörrarna hinner slå upp till midsommar. Ibland har man öppnat på självaste midsommarafton, men vanligtvis efter högtiden. Tack vare värmen har man i år kunnat öppna innan. Oron för att det skulle bli för varmt har funnits där ändå.

– Vi har varit oroliga inför säsongen, mest för att gubbarna inte skulle komma eller för att det skulle ske ett stort angrepp av skadedjur. Vi har även fått konstbevattna mycket på grund av värmen. Men gubbarna lever och mår bra. Tack och lov, säger Louise Hermelin, dotter till Fredrik Hermelin, som tillsammans med honom driver jordgubbsodlingen.   

undefined
De stora fälten med jordgubbsplantorna fylldes av plocksugna människor på måndagsmorgonen.

Det är många faktorer som ligger bakom en lyckad jordgubbssäsong. Louise Hermelin förklarar mer om vad som krävs för att det ska bli en bra säsong. 

– Vatten, sol, gödning och bra jord. Värme, vatten och kärlek är egentligen A och O i jordgubbsodling. Sedan krävs det bra planering. Var femte år måste man byta fält för att jorden är förbrukad, den måste återhämta sig i cirka tio till femton år innan man kan plantera jordgubbar där igen. Därför har vi många fält som vi ständigt växlar mellan, säger Louise Hermelin.  

Hon delar även med sig av sitt bästa tips för den som vill plocka jordgubbar.

– Gå långt ner i fältet, många stannar och plockar i början och på mitten. Där får man vara för sig själv och får tillgång till extra mycket jordgubbar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!