Vädret spelar en stor avgörande roll för om det blir jordgubbar till midsommar eller inte. De senaste veckorna har regn och sol avlöst varandra, vilket har gynnat jordgubbsplantorna. I måndags, lagom till att midsommarveckan drog igång, kunde Mariebergs säteri välkomna sina kunder till jordgubbslandet.
Elin Svedlind tog med sig barnen och sin mamma ut till självplocket på tisdagskvällen.
– Ja, det här är en tradition, man måste åka ut hit när de öppnar.
Hon berättar att hon under sin barndom sommarjobbade på gården och fick då skörda och rensa jordgubbar.
– Jag började när jag gick i fyran. Det var superbra för man fick lära sig tidigt att hantera pengar. Så mellan fyran och nian jobbade jag här varje sommar. Vi började tidigt på morgonen för att hinna rensa och packa jordgubbarna som sedan skulle levereras till affärerna innan de öppnade.
Så du är jordgubbsexpert?
– Ja, jag är väl det. Mamma brukar ta med mig när hon ska hit för det går ganska snabbt när jag plockar, säger Elin Svedling och skrattar.
Gårdsägare Fredrik Hermelin är glad över att säsongen kom igång tidigt.
– Det är jätteroligt att vi fick öppna tidigt och innan midsommar. Det har blivit en tradition för många att plocka jordgubbar till midsommar.
Inför varje säsong finns en nervositet och en oro för hur det kommer gå.
– Som jordgubbsodlare är man alltid nervös. Speciellt när man som det här året haft en kall vinter med barmark och så en kall vår där allt kom igång rätt sent. Men det gick vägen. Man ska vara lite nervös, då går det ofta bra sen.
Hur ser tillgången ut?
– Tillgången är jättestor, just nu finns det massor. Det plockas för fullt.
Vilka sorter är det som gäller nu?
– Nu är det framför allt Dalhi som vi plockar. Alla jordgubbar är söta, men det är några som utmärker sig lite extra. Personligen är jag inte så mycket för sött, det ska vara en balans. I mina ögon är det de sena sorterna som är de godaste. Vill man ha dem får man vänta till mitten eller slutet av juli.
Elin Svedling föredrar jordgubbar som har mycket sötma.
– Jag gillar de som är lite sötare. Polka är gott, men det finns många som är goda. De sorter som är lite syrliga passar att ha i drinkar, tipsar hon.