I dag har Virpi Hellmark 35 fåglar i sin ägo, några är afrikanska korpar, andra är olika sorters aror och papegojor. Hon är revisor för Sveriges papegojförening, som är Sveriges största enskilda fågelförening. Från början ville hon bygga en ny voljär, ett stort fågelhus, för att hon skulle ha ett ställe där hon kunde träna sina korpar och papegojor.
– Eftersom jag jobbar med djur och film behöver jag ett ställe jag kan gå till när jag ska träna dem. Det var med det i åtanke jag köpte ramen till den här nya voljären. När det var dags att köpa nätet tänkte jag på alla medlemmar i föreningen, som säkert också vill träna sina fåglar. Då bestämde jag att det ska vara något alla medlemmar i föreningen får ta del av, säger Virpi Hellmark.
Den nya voljären i Björkvik är unik på så sätt att den är den enda fasta anläggningen i Sverige avsedd för träning av fåglar. Tidigare har Sveriges papegojförening i stället satt upp tillfälliga nät när de haft träffar, där de kunnat träna sina fåglar.
– Man ska träna med djuren på ett ställe man gillar, och helst inte hemma, för att få bäst resultat. Det finns till exempel få ställen där man tränar sin hund så bra som på brukshundsklubben. Man kan säga att vår voljär är lite som en brukshundklubb, fast för fåglar, säger hon.
När Virpi Hellmark köpte sin första papegoja gjorde hon de fel som många andra nyblivna papegojägare gör. Hon hade en inneboende känsla som sa att buren nog var för liten, men det dröjde ett år innan hon via Sveriges papegojförening såg att där fanns lagar och riktlinjer kring hennes nya husdjur. Hon byggde ut direkt. Nu har hon ett tiotal voljärer och matar sina fåglar med mat som innehåller färska grönsaker.
– Många sitter med sina idéer från 60-talet. De vingklipper sin fågel, ger den valpfoder, sätter fågeln i en alldeles för liten bur och tycker sedan att det är konstigt att den är deprimerad, säger Virpi Hellmark.
De lagar och riktlinjer som bestämmer hur fåglar i fångenskap ska hållas säger att en papegojas bur ska vara minst 180 centimeter hög och ha en golvyta på minst 6,5 meter. Men de burar som säljs i djuraffärer under epitetet "papegojbur" är endast 120 centimeter höga, så många gör fel utan att veta om det.
– De plågar inte livet ur en fågel av elakhet. Det handlar om okunskap. Jag vet ingen som inte byggt ut för sin fågel efter att ha blivit medlem i vår förening. Och eftersom det inte funnits tillräckligt stora voljärer att köpa på djuraffärer har folk fått bygga dem själva. Nu finns det ett företag att köpa bra voljärer ifrån, men innan dess fick jag många förfrågningar om att bygga voljärer till andra papegojägare, säger hon.
Virpis förhoppning är att snart kunna sprida kunskapen om papegojor genom föreläsningar, uppvisningar och kurser. Bland annat vill hon gärna lära ut hur man tränar friflygning och inkallning med sin fågel.
– Varje vecka är det minst en fågel som flyger bort från sitt hem, och dessa fåglar är nästan uteslutande fåglar som bara suttit i bur. För när dessa fåglar som aldrig känt vinden förut kommer ut, hamnar de i paniktillstånd och bara flyger rakt fram. Om man istället går ut med sin fågel så att de får flyga, blir de vana vid omgivningen och sätter sig antagligen i ett träd i närheten om de råkar flyga ut, och kommer troligtvis om man ropar på dem, säger hon.
– Det är oerhört viktigt att låta sin fågel flyga. Det finns bra selar och koppel som gör att man kan gå ut och gå med dem som med en hund. Och gör man det med sin fågel lovar jag att det förbättrar deras hälsa och livskvalitet avsevärt och att det förlänger deras livslängd. Och så slipper de en massa sjukdomar, säger Virpi Hellmark.