Vattnet ligger spegelblankt och några fåglar kommer flaxande över huvudet. Här vid gården Nykvarn, en dryg kilometer nordväst om Björkvik, har en ny våtmark anlagts under sommaren. Marken ägs av Gustaf Hermelin på Vedeby gård, vars bror Sven Hermelin är engagerad i projektet.
– Vi vill göra mer för att minska lantbrukets utsläpp av kväve och fosfor. Sedan tidigare använder vi instrument som mäter halterna, så att vi bara gödslar där det behövs, säger Sven Hermelin.
Tanken är att den nya våtmarken på 3,5 hektar ska samla åns vatten, innan det rinner vidare ut i sjön Yngaren. Effekten blir att näringsämnen delvis tas upp av vattenlevande växter och resterna samlas på botten. När sedimentet senare grävs bort, kan det återanvändas som gödning. Mer våtmark minskar också risken för översvämning och är gynnsamt för fåglar, insekter och vilt.
– Vi har märkt att vattennivåerna minskar i kärr och åar, där det alltid har funnits vatten tidigare, säger Sven Hermelin.
Våtmarken i Björkvik är en del i ett nationellt projekt som kallas Leva, där 20 åtgärdssamordnare i samarbete med lantbrukare ska hitta åtgärder för att minska växtnäringsläckage. Jenny Jochnick är vattenstrategisk rådgivare vid Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund och har kontakt med lantbrukarna i Sörmland.
– Jag informerar om hur man brukar marken på ett miljövänligt sätt. Det kan till exempel handla om att grödornas växtföljd påverkar markens struktur, säger hon.
Förbundet gör kontinuerliga mätningar i flera vattendrag. Målet är att vattenkvaliteten i sjön Yngaren, där många vattendrag utmynnar, ska förbättras.
– Det kan handla om små åtgärder, till exempel att ha en skyddszon med en vall närmast vattnet, säger Jenny Jochnick.
Hennes område omfattar nästan 2 000 lantbrukare och det är en utmaning att nå ut till alla. Under 1,5 år har hon arbetat som rådgivare och hjälpt till i kontakten med Länsstyrelsen och i processen att söka statliga medel. Ryktet om hennes insatser har spridit sig och det ger ringar på vattnet.
– Vi vet att de flesta vill göra rätt, men en del tycker att det är för många pekpinnar, säger Jenny Jochnick.
Hennes arbete bygger på lantbrukarnas vilja att minska sina utsläpp och att ta till sig ny kunskap.
– Vår roll är att vara mittemellan myndigheter och markägare, säger Anneli Carlén, verksamhetschef för Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund.
Grävarbetena och skogsavverkningen som krävdes för att anlägga våtmarken i Björkvik har delvis finansierats genom miljöinvesteringsstöd. Intill fördämningen har det anlagts en ränna där fiskarna ska kunna passera när området så småningom vattenfylls. Flera fågelarter som inte har funnits i området tidigare, har hittat till den nya sjön med dess konstgjorda öar.
– Hittills har vi sett kricka, gräsand, häger och strandskata. Vi ska sätta upp holkar för sjöfåglar och så har vi lämnat kvar en stam som kan bli bo till fåglar och insekter på sikt. Vi ser också spår efter vilt som varit här och druckit vatten, säger Tobias Pettersson, anställd på Vedeby gård.
Markägaren har planer på att ordna en liten parkeringsficka för besökare. Tanken är så småningom att ha får som betar för en naturlig skötsel.
För att inviga och fira våtmarken vid Nykvarn slår sig kvartetten ner i gröngräset och kalasar på en prinsesstårta.
– Det här känns jättehäftigt. Vi har fått så mycket nya kunskaper, säger Sven Hermelin.