Avverkad skog ger blöta konsekvenser

Trappan till altanen glider iväg och mängder av vatten samlades bakom boden. Familjen Johanssons tomt har helt ändrat karaktär efter att skogen bakom huset delvis avverkats. – Skogsägaren borde ju ha hört av sig innan om det är såhär det kan bli, säger Britten Johansson.

Björnlunda2014-07-17 06:28

I många år har Britten Johansson spenderat somrarna i huset i området Sion i Björnlunda. För två år sedan avverkades delar av skogen bakom huset. Inledningsvis var det inget hon eller familjen reagerade på, men när trädgården i våras plötsligt förvandlades till sumpmark började de ana ugglor i mossen. En skogssjö bildades till följd av avverkningen och flera tomter i området tog stryk.

– Det har påverkat marken jättemycket, det är blött och man står och trampar i lera ute i kanterna. Så har det inte varit förut, säger Bitten Johansson.

Hennes dotter Ita Johansson fyller i.

– Trappen från altanen ner till trädgården har flyttat på sig, den liksom glider iväg i fukten. Vi har fått sätta om den för att den ska gå att använda alls. Det känns ju inte så roligt, vem vet om det är hela altanen som plötsligt ger med sig?

Familjen har försökt komma i kontakt med ägaren av skogen utan reslutat. De tycker inte heller att de fått svar från kommunen om vems ansvar det är när privatpersoner påverkas av skogsavverkning.

– Det borde ju ha gjorts någon form av konsekvensanalys? Och vi undrar vem som ansvarar för just konsekvenserna. Är det vi som ska stå för kostnaderna? säger Ita Johansson.

På Skogsstyrelsen kommer beskedet om vem som har ansvar för konsekvenser vid ingripande i skog snabbt: markägaren.

– Det är markägaren som har det yttersta ansvaret för avverkningen, säger Niklas Nyström på Skogsstyrelsen i Sörmland.

Han säger att markägaren bör se över vilka konsekvenser en avverkning kan ha, men att det inte alltid är så enkelt att se på förhand.

– Det kan vara svårt att förutse vilka konsekvenser som kan uppstå vid en avverkning.  Det finns så många olika aspekter som spelar in. Oftast handlar det om en tråkig kombination av faktorer exempel mycket regn på kort tid.

För att reda ut vad som hänt och vad som kan göras åt det ska den som drabbas alltid kontakta markägaren i första hand.

– Så man kan lösa det så enkelt som möjligt. I det här fallet låter det som att det skulle kunna handla om något dike som inte fyller sin funktion, så att vattnet från avverkningen runnit ner mot tomten. Det kan vara något som går att lösa ganska enkelt. Men det är lätt att det uppstår en miss.

Men om fastighetsägare och markägare har svårt att komma fram till något är de välkomna att kontakta Skogsstyrelsen.

– Kontaktar man Skogsstyrelsen kan vi hjälpa till med rådgivning. Har man svår att ta reda på vem som äger marken kan man kontakta Skogsstyrelsen, Lantmäteriet eller kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om