Börjar försiktigt för att kunna garantera volymerna

I Gnesta är målsättningen att åtminstone hälften av de livsmedel som serveras i de kommunala köken ska vara ekologiskt producerade. Den ekonomiska föreningen Rheum bidrar till att det lyckas.

Foto:

Björnlunda2015-12-28 06:43

Rheum, som samlar mellan åtta och tolv ekologiska producenter i Sörmland, är en av de lokala aktörer som är med i den livsmedelsupphandling som började gälla i början på december.

– Det är jättekul att skolbarnen får äta det som produceras här i trakten, säger Malin Schreiber, ordförande för den ekonomiska föreningen Rheum.

Hon tar emot på Peterslunds gård utanför Björnlunda. Tillsammans med Martin Burkett driver hon Peterslunds ekoodlingar, en av Rheums medlemsgårdar. Här odlar och syrar de grönsaker, men Rheums medlemmar producerar allt från sylt och marmelader till nöt- och lammkött.

En gång i veckan levererar de sina varor till restauranger, butiker och andra verksamheter runt om i Sörmland och i Stockholm. Och sedan flera år tillbaka har de sålt vitkål och köttfärs till Trosa kommun. Efter den senaste upphandlingen kommer de även att leverera morötter till Gnesta kommun, och det är Peterslunds ekoodling och Axala lillgård som står för den produktionen.

– Vi har haft problem med vilt som ätit upp skörden. Nu har vi stängslat och känner oss lite säkrare, säger Malin Schreiber, som medger att det var med viss hjärtklappning de gick in i upphandlingen.

– Det är problemet med upphandlingar, hur kan man som producent garantera att varorna finns och räcker till? säger Martin Burkett.

Det avtal som nu skrivits med Gnesta kommun gäller 50 kilo morötter per vecka, från oktober till mars. Om Rheum inte klarar av att leverera den mängden får kommunen i stället köpa in varorna från grossister. De som behövs för den här säsongen ligger redan sedan länge och väntar på att få levereras.

– Vi köper frön i april, det var en chansning, säger Malin Schreiber, eftersom de inte visste i förväg om de skulle få skriva något avtal med kommunen eller inte.

Hon kan tänka sig att de går in med fler produkter i nästa upphandling.

– Men det är bättre att börja försiktigt när det gäller att garantera så stora volymer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om