Efter Skolinspektionens kritik – nu anmäls minsta knuff

Efter ett föreläggande från Skolinspektionen om brister i dokumentation om kränkningar på Welanderborgskolan har skolan vidtagit åtgärder. Men föräldrarna har blandade upplevelser.

Welanderborgskolan har börjat rapportera in kränkningar mer frekvent efter ett föreläggande från Skolinspektionen.

Welanderborgskolan har börjat rapportera in kränkningar mer frekvent efter ett föreläggande från Skolinspektionen.

Foto: Helene Wahlström

Björnlunda2022-11-27 04:46

I maj gjorde Skolinspektionen en rutinmässig tillsyn på Welanderborgsskolan i Björnlunda, som har undervisning till och med årskurs 6. Skolan fick ett föreläggande om brister i dokumentationen av kränkande beteende mellan elever.

Ett problem som både skolan och Skolinspektionen nu anser åtgärdat, eftersom skolan efter ett föreläggande nu dokumenterar allt.

Skolans arbete med att rapportera händelser ledde till 30 anmälningar om kränkningar på skolan mellan maj och oktober i år. 

– Vi har en väldigt låg gräns för vad vi rapporterar och vi gör det ofta, säger rektor Tommie Olsson.

Den nya rutinen har haft en positiv effekt, menar rektorn. Rapportering av elever som känt sig kränkta av varandra har gjort att skolan tydligare ser vad som behöver göras. Arbetet kring frågor om beteenden gentemot varandra har blivit mer hållbart.

– Eleverna får lära sig hur man bör agera efter att man förlorat i spel till exempel. Fysiska kränkningar har oftast skett i samband med fysiska lekar som fotboll, säger han.

undefined
"Vi gör allt efter regelboken nu, det är precis så som Skolverket vill ha det", säger rektor Tommie Olsson.

Det är inte bara knuffar som skrivs in i systemet. Okvädningsord och andra kränkningar noteras återkommande. Skolan hade redan före Skolinspektionens tillsyn börjat arbetet mot kränkande beteende.

Efter besöket har Welanderborgskolan anpassat schemat och utökat bemanningen på rasterna. Arbetet har mer fokus på värdegrund och samtal i dag, vilket har lett till mindre inslag av fysisk kränkning.

– Det har minskat från fysiska saker till mer verbala men det är ett jobb som vi alltid kommer att hålla på med. Det kommer nya elever och nya händelser uppstår, säger Tommie Olsson.

undefined
"Vi var bra på det här tidigare men nu har vi fått mer tid att lägga på rapportering, det vill säga anmäla händelser där eleven själv upplevt kränkning", säger ansvarig fritidsledare på skolan.

Upplevelserna hos föräldrar till elever på skolan är blandade.

– Jag tycker inte att skolan har förändrats. Mitt barn råkade nyligen ut för en incident och jag frågade om skolan hade rapporterat in det – men det hade de inte de inte gjort. Och det tyder ju på att de inte följer Skolinspektionens krav, säger en förälder.

Rektorn kommenterar att skolan skriver in händelser i systemet så snart de har möjlighet.

En annan förälder anser att skolan nu tar tag i problem direkt:

– De ringer upp föräldrarna på en gång när något har hänt. De har börjat arbeta med mindre grupper och pratar mer om det som har hänt samtidigt som de förebygger att det uppstår nya problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!