"Här ska alla känna sig välkomna"

Emma Crossley-Zels som driver restaurangen Björnlunda Resto blev lite extra rörd när hon i onsdags fick motta ett alldeles särskilt pris.

"Det har varit slitigt, med många projekt samtidigt, men när jag får en sådan här utmärkelse är det värt allt", säger Emma Crossley-Zels.

"Det har varit slitigt, med många projekt samtidigt, men när jag får en sådan här utmärkelse är det värt allt", säger Emma Crossley-Zels.

Foto: Lena Sellman

Björnlunda2023-05-27 13:13

Det är anrika Daga Härads Hälsovårdsdirektion som enhälligt beslutat att Emma skulle uppmärksammas framför allt för sitt sätt att möta och ta hand om sina gäster på.

– Man kan säga att Emma ägnar sig åt ett psykosocialt omhändertagande av sina gäster. Dessutom är hon en flicka från bygden som jobbar jämt, säger Håkan Welff från stiftelsen.

undefined
Hela Daga Härads Hälsovårdsdirektion var på plats för att fira Emma Crossley-Zels. Fr v ordförande Elisabeth Friedländer Askeland, Catrin Cedvén, Håkan Welff, Lars von Engeström och Patrik Höglin.

Och jobbar jämt, det gör Emma Crossley-Zels verkligen. Så mycket att hon i år drar ner lite på öppettiderna, men fortsätter hålla öppet alla dagar i veckan.

– Kroppen lade av, det gick inte att jobba 14 timmar sju dagar i veckan. Men tisdag, fredag och lördag fortsätter vi att ha öppet till klockan 21 under sommarperioden. Sedan ett par år tillbaka har jag Felicia Jonsson anställd, som avlastar mig lite så jag behöver i alla fall inte jobba alla söndagar. Före Felicia gjorde jag allt själv, skrattar Emma.

undefined
"Jag tycker om att prata med gästerna och vill att de ska känna sig välkomna här.", säger Emma Crossley-Zels.

För några år sedan kontaktades Emma av en kompis som undrade om hon inte kunde hålla öppet för motorburna gäster en kväll i veckan. Första tiden var inte direkt någon succé.

– Jag tror det kom fyra, skrattar Emma som just då kanske inte trodde att hennes fika- och grillbuffékvällar skulle ha en framtid.

Men det redde upp sig. I fjol var rekordet 300 gäster en tisdagkväll.

– Det har bara växt och växt. Men det hänger på vädret. I tisdags hade vi 250 pers här. Förra tisdagen hade vi förberett 100 hamburgare – och så blev det regn. Men då fick det bli pytt i panna till lunch dagen efter!

undefined
Motorcyklar, traktorer, lastbilar och veteranbilar i långa rader om du besöker Björnlunda Resto en tisdagkväll. Emma Crossley-Zels bjuder på grillbuffé och fika. I tisdags kom 250 motorburna gäster.

Hon är född i Sverige men har bott i England, Frankrike och Skottland. I Skottland pluggade hon psykologi och jobbade som IT-rekryterare.

– Kanske att mina studier har hjälpt mig i mötet med gästerna. Jag gillar att prata med och lära känna dem så den här utmärkelsen värmer verkligen jättemycket. Jag har alltid sagt att det spelar ingen roll hur god en måltid är, om inte servicen är bra är det inte värt något. Så att uppmärksammas just för att jag tar hand om mina kunder betyder massor. Jag har verkligen strävat efter att skapa ett ställe dit alla ska kunna gå för att ha någonstans att vara och känna gemenskap.

undefined
"Det har varit slitigt, med många projekt samtidigt, men när jag får en sådan här utmärkelse är det värt allt", säger Emma Crossley-Zels.

Hon känner sig oerhört uppskattad av Björnlundaborna.

– Det känns att de vill ha mig här och då kan man ta de långa arbetsdagarna. Jag började från noll och man kan säga att det här har varit ett projekt, eller ganska många projekt, med mycket renovering också. Det har varit slitigt. Men när jag får en sådan här utmärkelse känner jag att jag gör rätt.

Motiveringen

Med följande motivering fick Emma Daga Härads Hälsovårdsdirektions utmärkelse i form av 3 000 kronor och diplom:

”För hälsofrämjande verksamhet med mycket god mat, varm social atmosfär och mycket gott omhändertagande av varje gäst.”

De har i mer än 200 år delat ut medel ur relativt okända fonder som skapades för att bidra till vård av människor och kreatur. Förr skulle medlen gå till mer hälsovårdsinriktade satsningar av medicinsk karaktär men nu försöker stiftelsen följa tidens anda.

Karta: Björnlunda Resto
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!