Joakim Frisk föddes med Downs syndrom. I hela sitt 24-åriga liv har han haft stöd via Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS. Stödet sköts av kommunen och har i många år nu bestått av daglig verksamhet, ledsagarservice, avlösarservice och korttidsvistelse.
– Han har haft fullt stöd så att han aldrig har lämnats ensam, säger Joakims mamma Eva Frisk, som också uppger att Joakim vid flera tillfällen avvikit från skolan, hemmet och den dagliga verksamheten, och också gjort saker som är direkt skadliga för honom själv.
Strax före jul inledde socialtjänsten vid Gnesta kommun en ny utredning av Joakims behov av stöd. Det ledde fram till beslutet att Joakims avlösarservice skulle dras in, något som tvingat Eva Frisk att lägga vad hon själv kallar för ett slavschema för att få arbetet att gå ihop med Joakims tider. Inget besked gavs om ledsagarservice och korttidsboende, vilka även de ingick i den ansökan Eva Frisk hade gjort.
I utredningen konstaterades att Joakim inte avvikit från dagverksamheten trots att han haft flera möjligheter att göra det, liksom att han klarar mycket själv.
– De här namngivna personerna som säger att han klarar sig själv har sagt till mig att det där inte stämmer: han rymmer inte för att de passar honom hela tiden, säger Eva Frisk.
För att få klarhet i vad som gäller och för att göra livet möjligt för sig själv och för sin son har Eva Frisk under det senaste halvåret skickat otaliga mejl till både handläggare och chefer på kommunen. Ingen har svarat. Hon har också pratat i telefon med Maria Blomgren, chef för biståndshandläggarna i Gnesta kommun, och fått löfte om att bli uppring en senare samma dag, något som aldrig hänt.
– Det bästa hade varit om de informerat mig om alternativen, men inte ett ljud, säger Eva Frisk, som anmält Gnesta kommun både till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och till förvaltningsrätten.
Joakim bor tillsammans med sin mamma i Björnlunda. För några år sedan var det tal om att han skulle flytta hemifrån 2015. Då var både Joakim och hans mamma med på det.
– Men nu vill han inte flytta, och det vill inte jag heller att han ska, säger Eva Frisk.
Ändå ägnas en stor del av den utredning som kommunen gjorde under vintern åt att argumentera för att Joakim Frisk borde flytta till ett eget boende. Vid ett hembesök svarade Joakim, enligt utredningen, att han önskar att flytta hemifrån på frågan om han tänkt på att skaffa eget boende. Men enligt Eva Frisk hade Joakim inte ens förstått vem personen från socialtjänsten var. Eva Frisk själv har vid flera tillfällen fått höra från kommunen att hon är för gammal för att ha sonen boende hos sig.
– Vet du vad jag skulle önska mig mest av allt i hela världen? Det är att vi skulle klara oss utan kommunen. Det har bara varit tjafs, säger hon.
Först när Eva Frisk lämnade in en ny ansökan, den här gången om hemtjänst för Joakim, fick hon svar. Ett par dagar senare var en ny lss-handläggare på besök. Efter det hör Eva Frisk av sig till SN igen. Den nya handläggaren, som är i kommunen på ett konsultuppdrag, har beviljat ledsagning och korttidsboende i den omfattning som antas behövas.
– Och räcker det inte till så ska jag kontakta honom igen så ordnar han till det med de faktiska timmarna som åtgår, skriver hon i ett mejl till SN.
Den nya handläggaren har också accepterat att Joakim tills vidare vill bo kvar hos sin mamma. Eva Frisk fortsätter:
– Inget av detta hade varit möjligt om inte jag själv tagit itu med saken och lämnat en ny ansökan, inget stöd eller svar från ansvariga på kommunen gavs.