Nina vill sprida glädje genom kulturen

Vid en gammal kvarn i skogen utanför Björnlunda driver familjen Wesemeyer ett kafé. Där bjuds det förutom sötsaker på musik och social samvaro.

Nina brukar spela fiol i trädgården.

Nina brukar spela fiol i trädgården.

Foto: Amanda Ekblad

Björnlunda2020-08-09 12:00

– Vi har arrangerat Jordnära festival här under flera år men i år kunde vi inte ha det på grund av corona. Då valde vi att utveckla vårt kafé lite mer istället, berättar Nina Nu Wesemeyer.

Tidigare har kaféet endast varit öppet några dagar per sommar.

– Vi började med det när barnen var små för de tyckte det var så kul. Vi brukar ha det öppet runt fyra dagar på en sommar, det har varit en kul grej för vänner och bekanta, säger Richard Wesemeyer.

Till vardags driver Nina Nu Wesemeyer och Richard Wesemeyer en mediebyrå tillsammans med sonen Freddi. Ninas röst går att känna igen i flertalet reklamer. I telefonköer så är det hennes röst som säger "just nu är det många som ringer till oss".

Nina arbetar även som musiklärare och studerar musik på Umeå universitet. Musik ligger Nina varmt om hjärtat och hon spelar i flera band.

Nästan varje lördag under juli och augusti har kaféet vid Mälbykvarn utanför Björnlunda varit öppet. Kafégästerna får sitta på trädgårdsmöbler i familjens lummiga trädgård. På gården kan besökare förutom fika ta del av en konstrunda, ett litet museum och en liten butik.

– Vi kan inte leva utan kultur och vi försöker sprida glädje genom kultur och natur.

Kulturkaféet har bland annat bjudit på allsång, ukeleleskola, graffiti och konstvandring. På programmet i augusti står folkmusik, jazzlåtar med Nina och Ninas pappa Bertil och Medeltidskören från Norr.

– Vi vill att det ska vara väldigt enkelt, anspråkslöst och jordnära.

Richard Wesemeyer berättar att läget på kaféet lockar besökare.

– Det är många som beger sig till Kvarnsjön. Den är känd för att vara en sjö med fräscht och fint vatten och många uppskattar det. Det är också därför vi tycker att det här läget är så bra. Vi har haft gäster som åkt ända från Åkersberga och Uppsala hit.

Familjen har lärt sig mycket av att driva kaféet.

– Man har lärt sig att göra det enkelt. Det är alltid samma meny så att det blir enkelt att göra i ordning och vi vill inte ha för mycket att baka men det ska ändå finnas lite att välja mellan.

– Det viktigaste är folk som kommer hit blir väl bemötta och att de har det trevligt.

Det största projektet som familjens förening Jordnära Kultur anordnar är Huldrans natt. I urskogen utanför Åkersberga arrangeras evenemanget. I år kunde det genomföras men med endast 25 personer som deltog. 

– Vi gjorde vår variant av Huldrans natt med skogsbad, qi gong och musik.

Kulturbastu är ett annat koncept som Nina skapat.

– Jag håller på med folkmusik och jag älskar bastubad. Jag har även gjort en skiva med bastusånger från Finland och Sverige som är översatta med hjälp av finska vänner.

Skivan ledde till att Nina även blev utnämnd till hedersmedlem i Svenska bastuakademin. Efter det skapade hon konceptet kulturbastu. En gång i månaden från november till april hyr hon in sig i estniska föreningens kursgård utanför Nykvarn. Bastubadet får där inslag av sång.

Ännu har inte Richard och Nina bestämt om det blir Jordnära festival nästa år eller en fortsättning på kulturkaféet. 

– Det är väldigt kul att arrangera en festival. Men vi vill ha det alkohol- och drogfritt och det är svårt att kalla det för festival för det signalerar oftast alkohol. Det har blivit en alkoholnorm i samhället, om man går och lyssnar på något så ska man dricka alkohol. Jag tycker det är fel och jag vill verkligen bryta den normen, säger Nina. 

Familjen Wesemeyer

Nina Nu Wesemeyer och Richard Wesemeyer driver tillsammans med sonen Freddi en mediebyrå. Genom den har Ninas röst blivit ett känt inslag som röst till både vägbeskrivningar och telefonköer. Övrig tid har familjen föreningen Jordnära Kultur som arrangerar Jordnära festival och Huldrans natt. Hela familjen är musikaliska och brukar spela tillsammans ibland när kaféet är öppet. 

Karta: Jordnära Kultur
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!