Stort arkeologiskt fynd i Björnlunda: "Blev lyrisk"

Ett ovanligt stort fynd hittades under helgen där 70 skålgropar borstades fram. Groparna är 3 000 år gamla från bronsåldern.

Sven-Gunnar Broström, Björnlundabon Monika Jansson och Birgitta Broström vid stenhällen med skålgropar.

Sven-Gunnar Broström, Björnlundabon Monika Jansson och Birgitta Broström vid stenhällen med skålgropar.

Foto: Katarina Gunnarsson

Björnlunda2021-07-28 04:45

Under helgen kom arkeologen Sven-Gunnar Broström samt Birgitta Broström till Björnlunda för att träffa Monika Jansson och Katarina Gunnarsson. Monika hade tipsat om skålgropar vid en stenhäll i centrala Björnlunda.

– Jag har varit arkeolog och är fortfarande intresserad av arkeologi, säger Monika.

Skålgropar härstammar från bronsåldern och knackades in i stenhällar. Människor offrade olika föremål i groparna i hopp om bättre skörd, fertilitet eller hälsa. Dessa gropar var en viktig del av folktron.

– Det här stärker bilden av Björnlunda som en viktig plats under bronsåldern. Många bodde där, säger Sven-Gunnar.

När Sven-Gunnar började borsta bort jord från hällen kunde han efter en timme konstatera 70 stycken skålgropar.

– Det är ovanligt att hitta så många. Vanligtvis hittar man bara en till tio skålgropar på samma gång. Det var en speciell upplevelse, säger han.

Katarina Gunnarsson följde med som historieintresserad. Hon hade även tipsat om några mindre skålgropar vid sitt hus i Gnesta.

– Varje grop är som en dokumentär, det är något evigt mänskligt med det. Människornas önskningar är på många sätt desamma idag. Man vill ha mat, man vill någon ska bli frisk. Det är som små utrop över tid och rum, säger hon.

Även Monika blev upprymd.

– Jag blev så ivrig när alla gropar kom fram, helt lyrisk, säger hon.

Sven-Gunnar har nu anmält stenhällen så att den kan skyddas. Hällen har också inkluderats i Sven-Gunnars nya bok om hällristningar i Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!