– Det är lite radioskugga här. I dag är det många som bor i Axala som inte kan titta på streamad TV, och det är svårt att säga till barnen att surfmängden är slut på det mobila bredbandet när de vill se samma tv-serie som sina kompisar på Netflix, säger Mårten Junell.
Han är en av initiativtagarna till den trådlösa bredbandssatsningen i Axala. Det var i höstas som några bybor kom fram till slutsatsen att det skulle bli svårt att uppfylla kraven för att få fiber draget till området. Hushållen ligger allt för glest och prislappen för anslutningskostanden skulle bli allt för dyr. Men det fanns ett alternativ, och blickarna riktades istället mot den nedlagda telemasten strax utanför byn.
– Vi insåg redan då att trådlöst bredband skulle kunna vara en lösning. Telia hade lagt ner masten i Axala och ville sälja den för en krona till markägaren. Det skulle inte bli exakt lika bra internetuppkoppling som om man hade fiber, men vi skulle kunna få ett stabilt bredband på 100 megabit per sekund till varje hushåll och även få bra telefoni via den, säger Mårten.
I dag, lördag, arrangeras ett informationsmöte för intressenter i Axala skola. En inbjudan gick ut för två veckor sedan till boende i området och omkring ett trettiotal har anmält sitt intresse. Med på mötet kommer även representanter från distributionsföretaget Teracom att vara samt Gnesta kommuns IT-chef Hans Haglund. Planen är att driva det egna bredbandsnätet som en ekonomisk förening. Man går in med en anslutningsavgift initialt och hur stor den kan komma att bli beror på antalet hushåll som väljer att ansluta sig till det trådlösa nätet. Men förhoppningen, säger Mårten, är att den landar på omkring 15 till 20 000 kronor per hushåll.
– Intresset har hittills varit ungefär det som vi har hoppats på. För mig så handlar det om jämlikhet att få tillgång till en bra uppkoppling mot internet. Det behövs för att hänga med och skulle underlätta att jobba här.
Han påpekar att visst finns det några nackdelar, som att den tekniska lösningen kan komma att behöva uppgraderas i framtiden. Men fördelarna överväger, menar Mårten.
– Vi kan själva bestämma när kapaciteten behöver utökas, vi är herrar över nätet. Det krävs inte heller att vi gräver, säger vi okej kan vi påbörja en projekteringsfas och vara klara om ett par månader.