SN TAR TEMPEN
– Jag vet inte vad jag ska säga om valet, jag har inte tänkt så mycket på det, säger en del som inte känner sig redo för de större frågorna.
Nej, valet 2022 är inte det första folk tänker på under semestern, men några tappra själar svarade ändå när tidningen hörde sig för kring vilka frågor det vill att partierna prioriterar inför höstens kommunval.
SN befinner sig i Björnlunda en dag då lufttemperaturen rör sig mellan 20-24 grader.
Temperaturen kring valet har som sagt inte hettat till, men några personer vädrar ändå sina åsikter. En av dem är Patrik Rojek 23 år från Björnlunda. Han spelar minigolf och i väntan på sin tur svarar han tydligt på frågan om vad han önskar att kommunen skulle satsa på.
– Jag tycker det vore kul om det fanns mer idrotter för oss som är hemma, säger han.
Patrik får medhåll från sin medspelare på minigolfbanan som ligger centralt i Björnlunda.
– För mig är det är viktigt att man inkluderar alla och ger mer resurser till LSS-boenden så de kan utföra mer fritidsaktiviteter, det tycker jag är viktigt, säger Anita Dackervall.
En lösning på de återkommande vattenproblemen är en av de viktigaste frågorna på orten.
– Jag tycker att man ska satsa på skolan, jag vet att man gör det. Men jag tycker mer pengar ska läggas på att få mer behöriga lärare och fler. En annan fråga som också är viktig är vattenfrågan. Oavsett om det är dricksvatten, badvatten eller vattenläckor, säger Maria Hagberg som sitter på ett café och äter glass med sina barn.
Annika Hagberg bor i Björnlunda. Hon har egen brunn och än så länge fungerar den bra men hon vill ändå att man ser över vattenfrågan.
– Jag håller med Maria om vattenfrågan, det går inte att bada i Gnesta och dricksvattnet är inte särskilt bra, säger hon.
Björnlunda ligger en mil västerut från Gnesta och har cirka 760 personer i tätort med 640 personer i omgivande glesbygd, enligt kommunens hemsida.
I det senaste kommunalvalet var det 933 personer från Björnlunda som röstade enligt följande:
Centerpartiet 22,1 procent av rösterna, Moderaterna 21,4, Socialdemokraterna 21,3, Sverigedemokraterna 14,9, Västerpartiet 8,2, Miljöpartiet 5,6, Feministiskt initiativ 2,7, Liberalerna 2,3, Kristdemokraterna 1,4. Övriga 0,1.
Valdeltagandet var 88,8 procent (85,8 i hela landet).