Blueskväll avslutar sommaren på Fåfängan

De fann varandra i musiken, drog i gång Ladies Got The Blues, hyllningsbandet till kvinnliga bluesmusiker som tagit Sverige med storm. På fredag gästas Fåfängan av Lisa Lystam och Ida Bang som nu startat ytterligare ett bluesprojekt.

22 januari 2018 09:00

Musikerna Lisa Lystam och Ida Bang slår sina påsar ihop för några exklusiva intima spelningar tillsammans med gitarristen Fredrik Karlsson. Först ut är Fåfängan i Nyköping nu på fredag.

– Lisa och jag har länge funderat på att göra ett avskalat akustiskt projekt ihop och nu är det dags. Det ska bli jättekul att premiärspela på Fåfängan, sedan spelar vi i Norrköping på lördag och Borlänge på söndag, säger Ida Bang.

– Det blir lite blandad repertoar, många favoritlåtar blandat med egna låtar och endast gitarr, munspel, sång och percussion på scen. Vi kommer också bjuda på en del anekdoter och spännande blueshistoria, säger Ida Bang.

Bluesen kom med modersmjölken för sångerskan som av recensenter jämförts med blueslegender som Bonnie Raitt.

– Hela min familj och släkt har alltid spelat blues och soul så det kom naturligt när jag själv började med musik. Blues är lättillgängligt, ärligt och avklätt. Som sångerska och musiker ger genren verkligen möjlighet att förmedla uttryck och känslor.

Det var just tillsammans med Lisa Lystam, som idén om att starta ett hyllningsband till kvinnliga bluesmusiker kläcktes. Ladies Got The Blues hade sin första spelning på anrika klubben Fasching i Stockholm för fyra år sedan.

– Jag slogs en dag av att jag i hela mitt liv hört oerhört få kvinnliga bluesartister. Jag hittade Koko Taylor och efter mer research insåg jag att det ju finns hur många fantastiska bluessångerskor som helst! Men de är liksom borta ur historien och dyker bara upp om man letar, berättar Bang och konstaterar att det som var tänkt att bli ett band för en kväll nu är inne på fjärde året.

– Spelningen på Fasching blev succé och vi kände alla att det bästa sättet att sprida musiken ju är att spela den. Så vi har fortsatt i ett kollektiv där medlemmarna hela tiden skiftar, nästa spelning blir den 22 september på Fasching, säger hon.

Lystam & Bang

Lisa Lystam är en hyllad bluessångerska som i världens äldsta bluesmagasin Jefferson omnämnts som det nya svenska stjärnskottet. Egna bandet Lisa Lystam Family Band har släppt flera skivor och turnerar regelbundet både i Sverige och utomlands. Startade Ladies Got The Blues tillsammans med Elin Öberg, Tove Brandt och...

...Ida Bang som i har i år tagit en paus från Ladies Got The Blues för att fokusera på egna bandet Ida Bang & The Blue Tears. Två nya låtar finns redan nu på YouTube och ett album är planerat senare i vinter.

Lystam & Bang spelar på Fåfängan i Nyköping nu på fredag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Nydahl